Українцям розповіли, як стягнути з росії еко– і макроекономічні збитки mepr.gov.ua

Українцям розповіли, як стягнути з росії еко– і макроекономічні збитки

Катерина Бєлоусова

Критично важливо правильно оцінити розміри збитків та розробити методологію для їх оцінки

Україна зможе отримати відшкодування тільки, якщо належно збере та задокументує докази, які підтверджують збитки та доводять причинно-наслідковий зв’язок між агресією рф та цими втратами.

Про це написала в колонці на “Економічній правді” аналітикиня Центру Дністрянського Софія Косаревич.

Вона зазначила, що через військову агресію в Україні падіння ВВП за підсумками 2022 року може сягнути 35-40%. Також країна зіштовхнулася з викраденням і знищенням природних ресурсів та сільськогосподарських продуктів, зокрема зерна та деревини

“Відшкодування цих видів втрат буде доволі непростим процесом. У першу чергу це пов’язано із документуванням та підтвердженням достовірності збитків і їхньої оцінки”, – пише Косаревич.

Спеціальний Порядок визначення шкоди, який затвердив Кабінет Міністрів, достатньо загальний і здебільшого містить показники, на основі яких розраховуватиметься шкода, зокрема втрати ВВП у зв’язку із людськими жертвами. 

Однак, як показує міжнародна практика, цього може бути недостатньо. Наприклад, Міжнародний суд ООН у лютому 2022 року присудив Уганді виплатити Демократичній Республіці Конго компенсацію на суму $325 млн. Ця сума суттєво менша за заявлені вимоги, які висувалися не лише щодо макроекономіки та природних ресурсів.

“Це рішення є найсвіжішим у міжнародній практиці щодо відшкодування. Підходи, які були застосовані в ньому, ймовірно будуть використовувати й у справах про відшкодування Україні, навіть якщо їх розглядатиме інший орган”, – зазначила Косаревич.

Вона також наголосила, що при відшкодуванні воєнних збитків у рамках існуючих міжнародних механізмів важливо висувати претензії щодо різних типів шкоди. А уряду і постраждалому бізнесу надзвичайно важливо врахувати подробиці цієї справи при розробці стратегії відшкодування збитків.

Критично важливо правильно оцінити розміри збитків та розробити методологію для їх оцінки. Для цього варто залучити визнаних експертів, які зможуть надати необхідне обґрунтування та пояснити, яким чином були отримані ці цифри”, – сказала аналітикиня.

Адже будь-який міжнародний орган чи механізм, який присуджуватиме відшкодування, буде опиратися на конкретні та підтверджені дані, які слід ретельно готувати. Тому для того, щоб відшкодування стало реальним, недостатньо лише політичних заяв із гучними цифрами.

“Уряд має напрацювати чітку і зрозумілу методологію оцінки на підставі наявних доказів, на основі якої можна буде продемонструвати зв’язок між діями рф та втратами економіки: як макроекономічними, так і природоресурсними”, – наголосила Косаревич.

Вона також зазначила, що без цих напрацювань отримати відшкодування буде складно, оскільки навіть очевидні речі потрібно доводити.

Нагадаємо, за підрахунками Київської школи економіки, в Україні вартість обстеження земель із високим ризиком мінного забруднення та розмінування постраждалих територій, оцінюється у $436 млн.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Україна одна з найзамінованіших країн світу, адже майже третини площі – близько 200 тисяч кв. км – потребують розмінування.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу