За 2020 рік в Україні загинула рекордна кількість лісів Reuters

За 2020 рік в Україні загинула рекордна кількість лісів

Іван Шевчук

Масштабні пожежі завдали катастрофічних збитків українським лісам

У 2020 Україна втратила майже 40 тис. га лісу. У такій кількості лісові насадження не гинули жодного разу за попередні 10 років. Прикра торішня цифра перевищує середні показники минулих років десь удвічі.

Головним винуватцем антирекорду стали лісові пожежі. На цю причину припало ледь не три чверті усіх торішніх лісових втрат країни – 28 тис. га. Такі дані навела Держслужба статистики України.

Втрати від шкідників, хвороб та інших причин також були чималими, але навіть у сумі – близько 12 тис. га  – вони не завдали й половини тієї шкоди, що накоїв вогонь. Раніше пожежі рідко ставали найпоширенішою причиною загибелі лісів. Десятирічний максимум, що припав на 2015 рік, становив близько 8,5 тис. га, у 2019-му вогонь знищив лише близько 400 га лісу.

Вогняна вакханалія 2020-го розпочалася пожежами у лісах Чорнобильської зони. Тут пожежа розпочалася 4 квітня, остаточно загасити її вдалося у середині травня. У вогні загинуло 11,5 тис га лісів.

Ще масштабніших втрат від лісових пожеж зазнала Луганщина. Вогонь охопив ліси неподалік лінії розмежування в зоні операції ООС.

Перша пожежа спалахнула на початку липня. Вона знищила 5 тис. га лісу і забрала життя 6 людей. Інша, ще масштабніша, розпочалася 30 вересня і за кілька днів випалила понад 20 га лісу. Загинуло 11 людей.

Причини пожеж на Луганщині і адекватність реакції з боку відповідальних осіб вивчала тимчасова слідча комісія Верховної Ради. Серед іншого вона запропонувала відправити керівництво області у відставку.

Реагуючи на масштабне лихо, експерти активно просували думку про те, що слід змінити підхід до боротьби з лісовими пожежами. Зокрема, вони пропонували зробити акцент на своєчасному виявленні займання, щоб його можна було погасити на початковій стадії, коли це можна зробити порівняно легко.

Як повідомляла ЕкоПолітика, 2020-й рік став справжньою катастрофою для українських лісів – пожежі знищили тисячі гектарів насаджень. Загалом збитки, яких вогонь завдав довкіллю, обчислюються в мільярди гривень.

Читайте також
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік