За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель shutterstock

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

Катерина Бєлоусова

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів

Замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький заявив, що в Україні у 2022-2023 роках через суд вдалося повернути державі понад 90 гектарів заповідних земель.

Це сталося на нараді з представниками Офісу Генерального прокурора щодо протидії екологічним кримінальним злочинам, зокрема на природоохоронних територіях, повідомляє Міндовкілля у Facebook.

Зазначається, що на нараді обговорили стан розгляду вже відкритих проваджень, найбільш резонансні справи, а також посилення взаємодії та запобіжники у порушенні природоохоронного законодавства.

Краснолуцький підкреслив, що під час повномасштабної війни екологічні порушення не припинилися, а в окремих випадках набули більших масштабів.

“Незаконні рубки, самозахоплення та розорення земельних ділянок, полювання – це те, що завдає значної шкоди довкіллю, яке і так страждає від збройної агресії рф. Тож важливо посилювати взаємодію для протидії цим злочинам на заповідних територіях”, -  зазначив Олександр Краснолуцький. 

За його словами, Міндовкілля вже втілює в життя низку запобіжників, зокрема:

  • розроблено стратегію реформування системи державного екологічного контролю в Україні. Планується повністю змінити парадигму контролю та запровадити цілодобові патрулювання інспекторів на закріплених за ними територіях;
  • створено Кадастр природно-заповідного фонду, до якого внесено межі близько 8 000 заповідних обʼєктів. Наповнення ресурсу триває;

“Кадастр дозволить Міндовкіллю, правоохоронним органам та громадськості в онлайн режимі відслідковувати законність використання територій та природних ресурсів”, – наголосив Краснолуцький. 

За його словами, лише у 2022-2023 роках через суд вдалося повернути державі понад 90 гектарів заповідних земель.

  • продовжується цифровізація та реформування лісогосподарського сектору. Так видача електронного лісорубного квитка дозволяє обліковувати заготівлю деревини в лісах України та прослідковувати її походження. Подальше впровадження реформи сприятиме забезпеченню належного ведення лісового господарства та недопущенню незаконних рубок.

Нагадаємо, фахівці Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) та понад 200 експертів обговорили неспроможність Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів виправити кризу екологічного контролю в рамках реформування його системи.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що до липня ринок лісової продукції повністю вийде з “тіні” завдяки онлайн сертифікатам про походження деревини.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

Циганок стала "Заслуженим природоохоронцем України": в мережі розгорілася суперечка
Циганок стала "Заслуженим природоохоронцем України": в мережі розгорілася суперечка

Частина екоспільноти обурилася наданням відзнаки, а інша – підтримала таке рішення