З'явився порядок денний екологічного комітету Верховної Ради: які законопроєкти розглянуть

З'явився порядок денний екологічного комітету Верховної Ради: які законопроєкти розглянуть

Олена Яценьо

Серед них – проєкт закону "Про відходи"

Комітет із питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради України на засіданні в середу, 16 лютого, розгляне законопроєкти про відходи та водовідведення стічних вод населених пунктів, а також низку інших.

Порядок денний опубліковано на сайті екологічного комітету. Згідно з ним, на засідання винесуть також проєкти законів, стосовно яких екокомітет не визначений головним, але має подати свої пропозиції.

У понеділок, 14 лютого, підкомітет із питань державної політики у сфері поводження з відходами розглянув порівняльну таблицю до другого читання проєкту закону № 2207-1-д "Про управління відходами". Народні депутати затвердили поточну редакцію, тож законопроєкт планують винести на розгляд Комітету вже в середу, 16 лютого.

Голова екокомітету Олег Бондаренко зазначив, що ті, хто буде реалізовувати реформу після ухвалення закону, уже отримали таблицю для надання висновків на запропонований текст.

Нардепи також мають намір розглянути проєкт закону № 6478 "Про водовідведення стічних вод населених пунктів".

На попередньому засіданні комітет доручив голові підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища Едуардові Прощуку разом із Мінрегіоном опрацювати зауваження (зокрема, Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України) до цього законопроєкту. За результатами опрацювання Прощук має надати пропозиції на одному з наступних засідань комітету.

Зауважимо, що законопроєкт № 6478 зареєстровано у Верховній Раді 28 грудня 2021 року. Його ініціатором є Кабінет міністрів в особі прем'єра Дениса Шмигаля.

Згідно з пояснювальною запискою, мета ПЗУ № 6478 — забезпечення необхідними умовами для реалізації прав громадян на отримання якісного централізованого та нецентралізованого водовідведення за одночасного зменшення негативного впливу стічних вод на довкілля.

Водночас народні депутати міжфракційного об'єднання "Чиста енергія — здорове довкілля заявили, що цей законопроєкт містить низку негативних норм, а саме:

– запропоновані заборони від'єднання об’єктів водовідведення стічних вод населених пунктів від системи енерго- та газопостачання мають негативні фінансові ризики для операторів систем розподілу електроенергії та природного газу;

– дублюються норми чинного законодавства, яке містить механізми захисту від від'єднання електропостачання;

– автоматичне віднесення всіх об’єктів водовідведення стічних вод населених пунктів до об’єктів підвищеної небезпеки суперечить вимогам ЗУ "Про об’єкти підвищеної небезпеки";

– встановлення окремого переліку підстав для проведення позапланових заходів державного контролю створює колізію в законодавстві та є передумовою для вчинення корупційних правопорушень.

З огляду на негативний вплив законопроєкту № 6478, в МФО не рекомендують його ухвалювати.

Ще два законопроєкти порядку денного засідання комітету - це проєкт закону № 6419 "про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження дозвільних процедур та контролю у сфері надання соціальних послуг" і проєкт закону № 6459 "Про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України у зв’язку із запровадженням спеціального режиму господарської діяльності на території пріоритетного розвитку в Донецькій і Луганській областях".

Щодо них члени екокомітету мають надати свої пропозиції.

Серед інших питань, винесених на розгляд:

  • інформація голови Державного агентства лісових ресурсів України про результати діяльності за 2021 рік та план роботи на 2022 рік.
  • лист Державного агентства водних ресурсів України про долучення народних депутатів України до складу колегії.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дев'ятого лютого з'явилася порівняльна таблиця до проєкту № 2207-1-д "Про управління відходами".

Читайте також
У ВРУ зареєстровано законопроєкт "Про ратифікацію Дунайської регіональної програми"
У ВРУ зареєстровано законопроєкт "Про ратифікацію Дунайської регіональної програми"

Угода спрямована на створення умов для залучення міжнародної технічної допомоги

Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів