З’явився порядок денний екокомітету ВР на 2 лютого: що розглянуть нардепи

З’явився порядок денний екокомітету ВР на 2 лютого: що розглянуть нардепи

Іван Шевчук

Екокомітет Верховної Ради дасть ще один бій пластиковим відходам та стане на захист червонокнижних бабаків

2 лютого відбудеться засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування. Нараду проведуть в режимі відеоконференції.

ЕкоПолітика пропонує своїм читачам ознайомитися з порядком денним цього засідання.

Спочатку Комітет має розглянути два профільні законопроєкти, які мають на меті зменшити вплив пластикових відходів на довкілля. Нардепи хочуть закріпити екологічний успіх, пов'язаний з ухвалою в червні  2021 р. Закону "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України". Про це прямо йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту № 6077 "Про обмеження виробництва та обігу пластикової продукції одноразового використання на території України" (Автор – народний депутат від ПП "Слуга народу" Олег Бондаренко).

Цей Проєкт Закону має на меті зменшити негативний вплив пластикової продукції одноразового використання на навколишнє природне середовище та здоров’я людей. Особлива увага надається зменшенню обсягів оксорозкладної пластикової продукції. Вона не піддається компостуванню та при розкладанні утворює шкідливий для довкілля та здоров’я людей мікропластик.

Законопроєкт пропонує обмежити виробництво та ввезення на митну територію України окремих видів  пластикової продукції одноразового використання та оксорозкладної пластикової продукції.

Автори цього документу наголошують, що його слід опрацювати якомога швидше, адже у світі вже ухвалили заходи щодо обмеження обігу пластикової продукції одноразового використання. Відтак є загроза, що  Україна може перетворитися у звалище одноразової продукції, яка вже заборонена в європейських країнах.

Ще один антипластиковий документ, винесений на розгляд парламентського екокомітету, містить, по суті, невеличке уточнення до вже згаданого Закону "Про обмеження обігу пластикових пакетів". Це законопроєкт № 6100 "Про внесення змін до частини 1  статті 4 Закону України "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України" (Автор – народний депутат від ПП "Слуга народу" Ірина Борзова).

Тут йдеться про те, як слід визначати здатність пластикових пакетів до біорозкладання. Закон  пропонує робити це відповідно до гармонізованих європейських стандартів. Законопроєкт пропонує слідувати ще й стандарту PAS 9017 Британського інституту стандартів.

Втім, у цьому документі не зазначено чітко пріоритет однієї чи іншої системи стандартів, не визначено також сфери застосування цих систем, якщо ці сфери є різними. Це може призвести до неоднозначного тлумачення вимог щодо біорозкладання.

Ще один законопроєкт, стосовно якого екокомітет визначено головним, стосується змін до статті 19 Закону України "Про мисливське господарство та полювання" щодо охорони тварин, занесених до Червоної книги України. (Автор – народний депутат від ПП "Слуга народу" Сергій Кузьміних. Реєстраційний № 6314).

Мета цього законопроєкту - удосконалити норми і положення чинного законодавства в частині охорони тварин, занесених до Червоної книги України.

У разі його ухвалили пощастить бабакові. Торік ця тваринка була внесена до Червоної книги України.  Однак у Законі "Про мисливське господарство та полювання" дозволяється полювання на бабаків. Законопроєкт пропонує усунути цю недоречність. Його автори також пропонують перенести початок сезону полювання на водоплавну дичину з серпня на вересень. Бо серпень в Україні досить спекотний, через що впольована дичина може зіпсуватися. Крім того в останній місяць літа є висока небезпека, що горе-мисливці можуть підстрелити когось із відпочивальників.

На засіданні екокомітету розглянуть також кілька непрофільних законопроєктів, щодо яких Комітет має подати свою пропозицію.

Це Проект Закону № 6299  "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо посилення боротьби з тіньовим обігом пального" та альтернативний законопроєкт № 6299-1 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо адміністрування акцизного податку".

Також члени Комітету внесуть свої пропозиції до урядових законопроєктів "Про географічні зазначення спиртних напоїв" (реєстраційний № 6480) та "Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії" (реєстраційний № 6425).

У порядку денному екокомітету і законопроєкт № 6470 "Про внесення змін до Закону України "Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори" для встановлення порядку використання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у наукових та навчальних цілях".

Читайте також
На Житомирщині підприємство має сплатити 840 тис. грн за забруднення довкілля
На Житомирщині підприємство має сплатити 840 тис. грн за забруднення довкілля

Комунальне підприємство протягом тривалого часу систематично забруднювало довкілля

Міндовкілля планує реформувати державний екологічний контроль
Міндовкілля планує реформувати державний екологічний контроль

Реформа спрямована на запобігання корупційним ризикам під час перевірок підприємств і збереження живої природи

Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату

Він поспілкувався з журналістами про низку важливих тем, включаючи зміну клімату та війну в Україні

Світ відзначає 38-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС
Світ відзначає 38-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС

Наразі Чорнобильська зона стала найбільшим природним заповідником України