З початку року Україна через екозлочини зазнала збитків на понад 160 млн грн. Інфографіка shutterstock

З початку року Україна через екозлочини зазнала збитків на понад 160 млн грн. Інфографіка

Олена Яценьо

Найзначніші фінансові втрати зафіксували на Київщині

З початку 2021 року сума встановлених збитків у спрямованих до суду провадженнях щодо екологічних злочинів перевищила 163 млн грн.

Про це сказано в повідомленні пресслужби Державного бюро розслідувань (ДБР).

Йдеться про незаконне вирубування лісів, протиправний видобуток корисних копалин і знищення об’єктів природно-заповідного фонду.

"Розмір встановлених збитків у вже скерованих до суду кримінальних провадженнях становить понад 163 млн грн, серед них 90 млн грн – через незаконну вирубку лісу. І я впевнений, що це лише частка порушень, яка чітко вказує на катастрофічну масштабність злочинної діяльності в цій сфері", — прокоментував виконувач обов'язків директора ДБР Олексій Сухачов.

Загалом у 2021 році станом на сьогодні Бюро розслідувало 367 кримінальних проваджень щодо екологічних злочинів. У підсумку 168 особам повідомлено про підозру, до суду вже спрямовано 67 обвинувальних актів стосовно 134 осіб.

У пресслужбі відомства стверджують, що переважно такі злочини відбуваються через недбалість і за сприяння працівників лісової сфери, які, навпаки, мали б їм протидіяти.

Найбільше фактів незаконного вирубування лісів співробітники ДБР виявили в Харківській (47), Закарпатській (34) та Чернівецькій (26) областях. У більшості з них уже встановлено обсяги завданих державі збитків, але ця робота ще триває.

Найзначніші фінансові втрати встановлено в Київській (51 млн грн), Харківській (19,5 млн грн) та Волинській (понад 17,2 млн грн) областях. Понад половина від загальної суми збитків припадає саме на ці регіони.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Державній екологічній інспекції розповіли, скільки збитків зазнали ліси в першому кварталі 2021-го. За перші три місяці цього року фахівці ДЕІ розрахували 53,7 млн грн збитків за порушення у сфері рослинного світу і лісів.

Читайте також
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари

Українців закликали зачиняти вікна у приміщеннях, тому що пил може бути шкідливим для дітей, літніх та людей з респіраторними захворюваннями

Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА

Підтримка переходу на зелену енергетику знизилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%