Японія зіллє в океан радіоактивну воду з "Фукусіми" Shutterstock

Японія зіллє в океан радіоактивну воду з "Фукусіми"

Зоряна Бердник

Стурбованість через таке рішення висловили в сусідніх країнах

Японський уряд ухвалив рішення скинути в океан понад 1 млн тонн води зі зруйнованої атомної електростанції "Фукусіма-1".

Цю воду використовували для охолодження реакторів АЕС. Її планують очистити від радіоактивних речовин і скинути приблизно за два роки, повідомляє BBC.

За цей час оператор станції Tokyo Electric Power планує видалити з неї шкідливі речовини, побудувати необхідну для цього інфраструктуру й отримати схвалення регуляторів.

Нині 1,25 мільйона тонн стічних вод із "Фукусіми" зберігаються в спеціальних резервуарах. Вони очищені від більшості радіоактивних речовин, але, як і раніше, містять тритій – радіоактивний ізотоп водню, який неможливо повністю вилучити технічно.

Рівень вмісту цього елемента планують знизити до кількості, яка не становить небезпеки для людини та навколишнього середовища.

За словами прем’єр-міністра Японії Йосіхіде Cyги, скид води в Тихий океан є "найбільш реалістичним варіантом". Остаточне виведення електростанції з експлуатації неможливе без розв'язання проблеми радіоактивної води. Питання зливу води в Тихий океан уряд Японії обговорював кілька років на тлі протестів і занепокоєння щодо наслідків такого кроку.

Ось і зараз рішення японської влади викликало широке невдоволення серед представників рибальської індустрії – вони побоюються, що споживачі відмовляться від будь-яких морепродуктів, виловлених у цій зоні.

Екологічні організації, такі як "Ґрінпіс", ​​теж проти зливу води в океан. Стурбованість через таке рішення висловили й у сусідніх країнах, зокрема в Південній Кореї та Китаї.

"Народ Республіки Корея протестує проти рішення японської влади. Своєю чергою уряд вимагатиме від Японії вжити заходів для забезпечення безпеки наших громадян та запобігання шкоді морській екосистемі", – заявив після екстреної наради глава управління координації державної політики країни Ку Юн Чхоль.

"Ми наполегливо закликаємо Японію проявити відповідальність, дотримуватися наукового підходу, виконувати свої міжнародні зобов'язання і належним чином реагувати на серйозну стурбованість міжнародної спільноти, сусідніх країн та їхніх громадян", – йдеться в заяві МЗС Китаю.

Зазначається, що процес очищення води контролюватиметься представниками Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) і третіми сторонами.

Сьогодні майже 1,3 млн тонн води, якою можна було б заповнити близько 500 олімпійських плавальних басейнів, зберігаються у величезних відстійниках на "Фукусімі", і вільного місця в них майже не залишилося. Вони постійно поповнюються, оскільки триває витік води з-під герметичної оболонки ядерного реактора. Очікується, що ці сховища будуть переповнені до кінця наступного року.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що поблизу Чорнобиля виявили рекордний сплеск радіації. Зокрема, перевищення зафіксували за межами зони відчуження, на станціях моніторингу Залісся, Запілля і Черевач.

Читайте також
На промзоні Запоріжжя виявили радіоактивний предмет: показники зашкалюють у 4 рази
На промзоні Запоріжжя виявили радіоактивний предмет: показники зашкалюють у 4 рази

В місті перевищення радіаційного фону не зафіксовано

На Житомирщині спіймали водія з 3 тоннами радіоактивної деревини, які везли у Київ
На Житомирщині спіймали водія з 3 тоннами радіоактивної деревини, які везли у Київ

Кору вивозили без жодного дозиметричного контролю

Японія зіллє в океан радіоактивну воду з “Фукусіми”: названо дату
Японія зіллє в океан радіоактивну воду з “Фукусіми”: названо дату

Китай заборонив імпорт морепродуктів з 10 префектур Японії, зокрема з Фукусіми

Японія планує злити в океан радіоактивну воду з Фукусіми найближчими місяцями
Японія планує злити в океан радіоактивну воду з Фукусіми найближчими місяцями

Стічні води "Фукусіми" потрібно видалити, щоб завод можна було вивести з експлуатації