Якість повітря в містах-мільйонниках України: чи є приводи для хвилювань

Якість повітря в містах-мільйонниках України: чи є приводи для хвилювань

Олена Яценьо

Чи безпечне повітря в найбільших за населенням містах України

Останніми днями стан атмосферного повітря у великих містах України — Дніпрі, Одесі та Харкові — був у межах норми. Невеликі відхилення від нормативних показників зафіксовано 14 лютого в Дніпрі.

Принаймні про це свідчать дані, які наводить швейцарська платформа з відстежування рівня забруднення повітря в містах IQAir.

Згідно з ресурсом, 14 лютого станом на 18:00 індекс якості повітря в Дніпрі становив 34, що свідчить про прийнятний стан атмосферного повітря в місті. Утім, о п'ятій ранку цього дня і до дев'ятої спостерігалося відхилення від допустимого значення. Індекс був із позначкою 51-53.

Такий рівень забруднення повітря вже характеризується як середній. Фахівці рекомендують людям, які належать до чутливих груп населення, зменшувати навантаження на вулиці, споживати більше рідини, а також зачиняти вікна.

Дещо краща ситуація з якістю повітря в Одесі. Її індекс повітря становив 21 і менше. Протягом останніх кількох днів у місті не було зафіксовано забруднювальних речовин у повітрі.

А втім, не так давно, на початку лютого, в Одесі виявили перевищення шкідливих домішок у повітрі. На перехресті проспекту Небесної сотні та вулиці Інглезі в Київському районі міста спостерігався підвищений вміст оксиду вуглецю (чадного газу) в атмосферному повітрі.

Голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький раніше пояснив, що забруднення в місті насамперед спричинено транспортним навантаженням.

В одеському регіоні на частку автотранспорту випадає 68% викидів у загальному обсязі забруднювальних речовин. Це приблизно 90 тисяч тонн викидів із загальної кількості 135 тисяч тонн.

У місті багато автотранспорту через дві причини:

1. Вантажівки їдуть у порт. За рік через Одесу їх проїжджає в середньому 400 тисяч.

2. Транспорт туристів. В Одесу на відпочинок приїжджає багато гостей на власному автотранспорті.

Водночас автомобілі нерідко старі й не відповідають екологічним нормам, а також використовують неякісне паливо.

Зауважимо, що обидва міста Дніпро й Одеса — потрапили в п'ятірку українських міст із найбільш забрудненим повітрям.

Тим часом індекс Харкова за останні дні не перевищував норми 50. За даними IQAir, у місті можна не обмежувати перебування на вулиці й відчиняти вікна для провітрювання.

Проте показники кожного із цих промислових міст, на відміну від Києва, наводяться на порталі зі знаком астерикса (зірочкою). Вона вказує на те, що в місті немає наземних станцій контролю. Коефіцієнт забруднення повітря AQI розраховують на підставі супутникових даних. Тож виходить, що ці розрахунки можуть не відповідати дійсності.

Зазначимо, що Одеса, Харків і Дніпро, окрім того, що є промисловими центрами, поруч із Києвом увійшли в топ міст світу з найбільшими заторами. Серед усіх мегаполісів Київ посів аж третю сходинку в рейтингу. Не дуже відстала від столиці й Одеса, яка опинилася на шостому місці. Харків і Дніпро посіли в списку 12- й 25-ту позиції відповідно.

Читайте також
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року

2 квітня були побиті температурні рекорди

На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря
На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря

Експерти висловили свої зауваження та пропозиції для впровадження новітніх систем збору даних

В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна
В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна

Перевищення рекомендованих ВООЗ концентрацій PM2,5 виявили у 92,5% країн і регіонів

На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря
На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря

Це дозволить цілодобово слідкувати за якістю повітря