З'явився рейтинг міст з найбруднішим повітрям в Україні shutterstock

З'явився рейтинг міст з найбруднішим повітрям в Україні

Маргарита Шевченко

Найбільше від брудного повітря страждають діти, люди похилого віку та люди з хронічними захворюваннями дихальної системи

Маріуполь, Кам'янське та Одеса стали лідерами серед всіх міст України по забрудненню повітря.

Такі дані за першу половину 2020 року представила центральна геофізична обсерваторія ім. Бориса Срезневського на своєму сайті.

Також до першої десятки потрапили Дніпро, Кривий Ріг, Київ, Миколаїв, Херсон, Черкаси і Запоріжжя. Всього в списку 39 міст. Найчистіше повітря серед представлених міст в Горішніх Плавнях.

У першому півріччі 2020-го в Маріуполі, Донецької області рівень забруднення повітря (по комплексному індексу забруднення атмосфери) оцінювався як дуже високий. У десяти містах України рівень забруднення характеризувався, як високий — це Кам'янське, Одеса, Дніпро, Кривий Ріг, Київ, Миколаїв, Херсон, Черкаси, Запоріжжя, Кременчук.

В одинадцяти містах відзначався підвищений рівень забруднення, в 17-ти містах — низький.

У порівнянні з попереднім роком в 16 містах спостерігалося зниження рівня забруднення атмосферного повітря, найбільш помітне — в Дніпрі, Миколаєві, Луцьку, Лисичанську. У 8-ми містах країни рівень забруднення підвищився, найбільше — в Кременчуці та Черкасах. У 15-ти містах країни рівень забруднення суттєво не змінився.

Дуже високий і високий рівень забруднення повітря був обумовлений в основному значними середніми концентраціями формальдегіду, діоксиду азоту, фенолу, фтористого водню, оксиду вуглецю, завислих речовин.

"Загальний рівень забруднення атмосферного повітря в містах України (за КІЗА) в першому півріччі 2020-го оцінювався як підвищений. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року він дещо знизився, перетинаючи межу з "високого" до "підвищеного" (з 7,1 до 6,9), за рахунок зниження вмісту фтористого водню", — сказано в звіті.

Найбільше від брудного повітря страждають діти, люди похилого віку та люди з хронічними захворюваннями дихальної системи. Кашель, втома або головний біль можуть бути маркерами реакції організму, на які обов'язково треба звертати увагу.

Як повідомляла ЕкоПолітика, 5 березня організація "Досить труїти Кривий Ріг" опублікувала щотижневий звіт показників забруднення повітря у Кривому Розі. Станція моніторингу якості повітря зафіксувала понад трикратне перевищення середньодобового вмісту діоксиду азоту (NO2).

Читайте також
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року

2 квітня були побиті температурні рекорди

На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря
На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря

Експерти висловили свої зауваження та пропозиції для впровадження новітніх систем збору даних

В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна
В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна

Перевищення рекомендованих ВООЗ концентрацій PM2,5 виявили у 92,5% країн і регіонів

На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря
На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря

Це дозволить цілодобово слідкувати за якістю повітря