Як зустріти Великдень екологічно: основні поради Shutterstock

Як зустріти Великдень екологічно: основні поради

Зоряна Бердник

Природні барвники для крашанок, натуральний декор для паски та живі квіти

Останній тиждень посту перед Великоднем називають Білим і Чистим, і хотілося, щоб і справді світле свято Христового Воскресіння було чистим у всіх значеннях цього слова — зокрема без сміття, яке шкодить довкіллю.

Як і під час будь-яких свят, Великдень не обходиться без сміття. Для прикладу, тільки в Британії за одне святкування Великодня викидають додаткові 5 тис. тонн сміття. Але відходи можна мінімізувати, наприклад не використовуючи шкідливих поліетилену та пластику. ЕкоПолітика підготувала корисні поради, як відсвяткувати Великдень по-екологічному.

Споживайте відповідально. Зокрема, перед походом у магазин заздалегідь складіть список необхідних покупок: декорації, продукти для святкового столу, подарунки.  Це допоможе не тільки уникнути залишків їжі, а й збереже ваші гроші.

Не використовуйте пакетів. Візьміть із собою до магазину багаторазові мішечки, контейнери, екоторбу або наплічник.

Купуйте стільки, скільки може з‘їсти ваша родина. Уникайте зайвих покупок. (1,3 млрд тонн їжі на суму понад €1 трильйон викидається щороку.)

Зменште кількість м’ясних страв на столі. Це допоможе зменшити ваш екологічний слід. (Виробництво м’яса є причиною 18% усіх викидів парникових газів в атмосферу.)

Уникайте зайвого декору. Не купуйте пластикових яєць та фігурок кроликів і курчат. Краще виготовити їх разом у сімейному з паперу. Підійдуть також дерев’яні або металеві, які підлягають переробці. Для оздоблення ще використовують декупаж яєць.

Спробуйте спекти паску самі, не купуючи її в магазині. Якщо все ж купуєте, то уникайте пластикового упаковання.

Уникайте наклейок, пластикових обгорток для крашанок, штучних барвників (кольоровою буде не тільки шкарлупка, але й білок). Окрім того, що яйця гірше лущитимуться, такі декорації не перероблюються й до тисячі років будуть лежати на сміттєзвалищі, іноді ще й з образами святих. Краще пофарбувати яйця натуральними барвниками.

Як пофарбувати крашанки

Принцип тут загальний: занурюємо барвники в окропі, а потім залишаємо у відварі майбутні крашанки. Інтенсивність кольору залежить від часу вимочування.

  1. Червоний колір: вже варені яйця опустити на пів години в журавлинний або буряковий сік. Якщо скоротити час перебування крашанок в соку, можна отримати не тільки червоний, але й рожевий відтінок.
  2. Помаранчевий колір: вам знадобиться морквяний сік. Як і у випадку з буряком, вже варені яйця потрібно на пів години помістити в морквяний фреш.
  3. Жовтий колір подарує крашанці корінь куркуми (шафрану). Вам потрібно буде розвести в гарячій воді кілька ложок порошку куркуми і, довівши розчин до кипіння, залишити на повільному вогні на кілька хвилин. Дайте відвару охолонути, а потім відваріть в ньому яйця. Також фарбувальний розчин можна приготувати з цедри лимонів, апельсинів і молодих березових листочків.
  4. Зелений колір: можна використовувати сік петрушки, кропу, базиліка і зеленого перцю. Але в отриманні інтенсивного відтінку допоможе шпинат. Ці трави потрібно уварювати на повільному вогні протягом пів години, після чого зварити у відварі яйце.
  5. Синій колір: потрібно дрібно нарізати два качани дрібно порізаної червонокачанної капусти, залити кип’яченою водою і додати 6 столові ложки оцту. Коли розчин набуде потрібного вам відтінку, замочіть у ньому вже зварені яйця.
  6. Фіолетовий колір вашої крашанки додасть суміш червоного і синього розчину. Якщо замочити яйця у виноградному соку, вийде лавандовий колір.
  7. Коричневий і золотистий колір. Щоб отримати коричневий відтінок можна зварити яйця в міцній каві або лушпинні цибулини, чим більше ви зберете лушпиння, тим інтенсивнішим вийде колір.

Яйця варто спершу зварити, а потім гарячими покласти в теплий відвар. Для блиску крашанки натирають рослинною олією. Декором можуть слугувати злаки, рис, сухий гербарій, бавовняні нитки та пісок.

Shutterstock

Не використовуйте фарбованої посипки з пресованого цукру в поліетиленових пакетиках для оздоблення паски, куди смачнішим і гарнішим декором будуть горішки, цукати, насіння.

Замість цукерків у шелестунах як ласощі можна обрати сухофрукти, горіхи, цукати, мед, варення, домашній мармелад або домашній гематоген чи цукерки в паперовій обгортці. Гарним варіантом є приготування домашнього печива. Часто його вирізають у цікавій формі: кролики, морква, кошики.

Відмовтеся від пластикових квітів для прикрашання могил на поминальні дні. Живі багатолітні квіти матимуть набагато красивіший вигляд і не розкладатимуться на мікропластик.

Тож, як бачите, свято Великодня може бути екоднем, якщо звершувати добрі вчинки й для природи. Екологічного вам святкування та смачної паски!

Раніше ЕкоПолітика писала, що робити, якщо знайшли їжака, та як запобігти зникненню цього виду тварин.

Читайте також
Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%
Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%

У 2023 році в Україні прийняли 5 євроінтеграційних екологічних законів

ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти
ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти

У Вінниці підприємства встановили понад 10 МВт потужностей сонячних електростанцій для власних потреб

Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні
Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні

Заклад збудований за сучасними будівельними нормами з урахуванням вимог стандартів енергоефективного зеленого будівництва

Український стартап запустить виробництво екоупаковки з листя у Франції
Український стартап запустить виробництво екоупаковки з листя у Франції

Стартап дозволяє не вирубувати дерева заради виробництва паперу, а містам – утилізувати опале листя та скошену траву