Що робити, якщо знайшли їжака: головні поради й табу Shutterstock

Що робити, якщо знайшли їжака: головні поради й табу

Зоряна Бердник

Що кожен може зробити для запобігання зникненню їжака

Навесні виходять зі сплячки їжаки, які є важливим елементом екосистеми: колючий хижак знищує багатьох комах – шкідників лісу, саду та городу. Однак через людську діяльність, а саме розвиток аграрної галузі, їжаки втрачають своє природне середовище та корм.

Зокрема, сьогодні їжак вухатий перебуває під загрозою зникнення. Чисельність виду в Україні не перевищує кілька десятків особин. Що робити, якщо знайшли їжака, та як запобігти зникненню цього виду тварин – розповість ЕкоПолітика.

Уберегти їжаків від зникнення можна, якщо просто зберегти середовище їх проживання.

Не ставте пастки й не застосовуйте отрути у своєму городі/саду. У боротьбі з бур'янами та шкідниками ви знищите не тільки їжу для їжаків, а й отруїте самих тварин. Якраз вони і є найкращими помічниками в цій боротьбі. Натомість поцікавтеся екологічними методами. Наприклад, компост і гній допоможуть досягти того ж успіху і збережуть життя десяткам їжаків.

Не скошуйте всю траву – частина її має залишатися некошеною, адже серед дикорослих рослин їжаки знаходять собі їжу – комах і черв'яків.

Садіть краще рослини, які поширені у ваших краях, а не екзотичні, які крім краси, не дають нічого.

Створіть прохід до інших садів. Їжаки шукають їжу і партнерів на великих територіях. Глухі паркани без дірок порушують звичні шляхи міграції тварин. А в огорожах із дроту їжаки можуть застрягти.

За можливості створюйте водойми. Невеликий ставок із пологими берегами врятує їжаків у посуху від спраги.

Хоча їжак – дика тварина, яка сама собі знаходить їжу, його можна підгодовувати в бідну на їжу пору року – навесні й восени. Для цього підійдуть сире несолоне м'ясо, фарш, котячий корм. Оскільки їжак – комахоїдний хижак, основна його їжа – безхребетні: комахи, членистоногі, як-от жуки, слимаки, гусениці, дощові черв’яки, личинки комах, опариші.

Категорично не можна наливати їжакам молоко. Попри те, що вони охоче його п'ють, шлуночки їжаків не перетравлюють лактозу. Ба більше: молоко може призвести до загибелі їжака.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, 3 березня Мін’юст уже затвердив оновлений перелік тварин, яких внесуть до Червоної книги.

Напередодні ми також писали про рослини Червоної книги України, а саме про причини зникнення видів і способи їх захисту.

Читайте також
У Києві будуть виловлювати та стерилізувати безпритульних тварин
У Києві будуть виловлювати та стерилізувати безпритульних тварин

Не випускайте домашніх улюбленців на самовигул

У Гостомелі можна безкоштовно чіпувати та вакцинувати домашніх тварин
У Гостомелі можна безкоштовно чіпувати та вакцинувати домашніх тварин

Коти повинні бути у переносках, а собаки у намордниках та з повідками

На Дніпропетровщині через війну збільшилась кількість тварин
На Дніпропетровщині через війну збільшилась кількість тварин

На думку експертів, дикі тварини “вимушено мігрують” через війну

У Чорнобильскому заповіднику помітили новий вид хижаків
У Чорнобильскому заповіднику помітили новий вид хижаків

Це тварина з сімейства псових, представник роду вовків