Як відкриті державні дані у сфері екології впливають на розв’язання проблем із забрудненням довкілля – дослідження shutterstock

Як відкриті державні дані у сфері екології впливають на розв’язання проблем із забрудненням довкілля – дослідження

Зоряна Бердник

Питання забруднення довкілля є важливим для 93% українців

Завдяки відкриттю державних даних у сфері екології українська громадськість має змогу перевіряти якість повітря та поверхневих вод, боротися зі стихійними сміттєзвалищами та пожежами в екосистемах, а також здійснювати контроль за дотриманням підприємствами екологічного законодавства.

Про це йдеться в новому дослідженні від Міністерства цифрової трансформації та проєкту USAID/UK aid "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS", яке відомство опублікувало 4 березня, у Міжнародний день відкритих даних.

Аналітики проаналізували, як за допомогою відкритих даних можна розв’язувати проблеми із забрудненням довкілля, розглянули успішно реалізовані кейси та оцінили антикорупційний і соціальний вплив екологічних даних для суспільства.

Питання забруднення довкілля є важливим для 93% українців. Завдяки Постанові №835 державні органи відкрили десятки реєстрів у сфері екології: дані про якісний стан поверхневих вод, ліцензії на поводження з небезпечними відходами, дозволи на викиди в атмосферне повітря, на користування надрами та спецводокористування і багато інших.

Першим кроком стала публікація державних даних на Єдиному державному порталі відкритих даних у вільному доступі.

Які сервіси й ініціативи призначені для розв’язання екологічних проблем

  • Моніторинг забруднення поверхневих вод 

Перевірити якість води допоможуть інструменти "Чиста вода" та "Відкрите довкілля", які використовують дані Державного агентства водних ресурсів.

  • Моніторинг якості повітря 

За допомогою сервісів SaveEcoBotСityScaleEcoCityЛУН Місто AirEcoInfo можна дізнатися про якість повітря у населених пунктах. Вони збирають дані щодо забруднення атмосфери з окремих державних, громадських та приватних систем моніторингу повітря.

  • Боротьба зі стихійними сміттєзвалищами

Через сервіс "Екомапа" від Міндовкілля громадяни можуть подати звернення про виявлені незаконні сміттєзвалища, щоб їх ліквідували. Про те, як працює сервіс, ЕкоПолітика писала в цьому матеріалі.

  • Боротьба з пожежами в екосистемах України

Проєкт "Не пали – компостуй!" допомагає громадам розв'язувати питання спалювання стерні, опалого листя, органічних та інших садових і сільськогосподарських відходів. Запровадження практики компостування сприяє поліпшенню якості повітря, водночас допомагаючи в розв'язанні екологічних викликів і поліпшуючи ситуацію з утилізацією органічних відходів у місцевих громадах.

  • Контроль за дотриманням підприємствами екологічного законодавства

Сервіси на основі відритих даних допомагають викривати корупційні схеми, через які відбуваються порушення екологічного законодавства державними та приватними підприємствами, відстежувати екологічну ситуацію, запобігати незаконним або шкідливим для довкілля діям і вимагати впровадження природоохоронних заходів.

Як повідомляла ЕкоПолітика, у плані цифрової трансформації країни передбачено 12 проєктів у сфері захисту довкілля.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів