Як в Україні реалізується Оргуська конвенція: здобутки та прогалини за 20 років (фото) facebook.com/epl.org.

Як в Україні реалізується Оргуська конвенція: здобутки та прогалини за 20 років (фото)

Катерина Бєлоусова

Юристи ЕПЛ зробили детальний огляд законодавчих прогалин по трьох стовпах конвенції

У Львові відбувся круглий стіл “20 років екодемократії: поступ України”, під час якого представники влади та громадськості обговорили здобутки та прогалини в реалізації екологічних прав громадян.

І хоч існують “точкові” проблеми, громадяни дедалі частіше використовують інструменти екодемократії для захисту своїх прав, повідомляє НО “Екологія. Право. Людина” у Facebook.

facebook.com/epl.org.

Експерти обговорили, як в Україні реалізується Оргуська конвенція Європейської Економічної Комісії ООН про доступ до інформації, участь громадськості у процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля. Також юристи ЕПЛ зробили детальний огляд законодавчих прогалин по трьох стовпах конвенції.

Вони відзначили позитивні від зміни кількох “європейських за духом і змістом” законів, завдяки яким громадяни можуть впливати на рішення влади чи бізнесу щодо ведення різної господарської діяльності. Також Верховна Рада готується до розгляду законопроєкту №5339, який передбачає вдосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

facebook.com/epl.org.

facebook.com/epl.org.

"Ми передбачили в окремій статті посилення участі громадськості в процесі видачі дозволу на викиди на етапі підготовки документів. Закладено норму, що порушення порядку залучення громадськості, або порушення порядку врахування її позиції може бути підставою для відмови у видачі дозволу", – наголосив голова парламентського Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко.

Він також додав, що подібні положення профільний Комітет планує включати і в інші свої законодавчі ініціативи з тим, що комплексно врегулювати екологічні права в законодавстві України.

“Наразі маємо виклики промислового безвізу, Європейського зеленого курсу тощо. Тож актуальність інструментів "горизонтального" законодавства ЄС та положень Оргуської конвенції, що лежать в основі цього законодавства, лише зростає”, – зазначив експерт проєктів ЄС Сергій Вихрист.

За словами Дмитра Скрильнікова з ГО “Бюро екологічних розслідувань”,  зараз в громадськості з'явилися реальні можливості впливу на прийняття екологічно-значимих рішень, з'явилися і ті, кому це стало не до вподоби.

“Не менш актуальними стали питання переслідування осіб, які захищають свої екологічні права. Ці переслідування набувають різних форм від дискредитації та погроз до судового переслідування і навіть прямого насильства”, – наголосив Скрильніков.

facebook.com/epl.org.

Як відомо, метою Оргуської конвенції є сприяння захисту права кожної людини нинішнього і майбутніх поколінь жити в навколишньому середовищі, сприятливому для її здоров'я та добробуту. Кожна держава-підписант конвенції гарантує права на доступ до інформації, на участь громадськості в процесі прийняття рішень і на доступ до правосуддя з питань, що стосуються навколишнього середовища. А Україна стала однією з перших держав, що підписала конвенцію та ратифікувала її.

Нагадаємо, в Україні з’явився Центр правової дії "Еко SOS", який допоможе громадянам протистояти захопденню зелених зон, вирубці дерев та вирішувати інші нагальні проблеми довкілля.

Читайте також
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу

Рейтинг очолило шведське місто Гетеборг

Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%
Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%

У 2023 році в Україні прийняли 5 євроінтеграційних екологічних законів

ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти
ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти

У Вінниці підприємства встановили понад 10 МВт потужностей сонячних електростанцій для власних потреб

Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні
Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні

Заклад збудований за сучасними будівельними нормами з урахуванням вимог стандартів енергоефективного зеленого будівництва