Як утеплити житло за державні кошти: список програм, які діють в Україні eefund.org.ua

Як утеплити житло за державні кошти: список програм, які діють в Україні

Олекса Франко

Між Фондом енергоефективності та громадами було підписано 183 меморандуми про співпрацю

Станом на 31 березня 2021 року 95 громад затвердили власні програми підтримки енергоефективних заходів у будинках.

У цьому їм допомогла державна установа "Фонд енергоефективності". Такі програми дають змогу зменшити фінансове навантаження на об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), що реалізують заходи з термомодернізації житла, йдеться на сайті eefund.org.ua.

Як зазначається, мета програм — стимулювати створення ОСББ та відшкодовувати частину витрат ОСББ на енергомодернізацію житла.

Фахівці Фонду енергоефективності попередньо проаналізували місцеві програми. З них 66 програм прийнято з урахуванням положень програми “Енергодім”. Зазначається, що відтепер усі учасники цієї програми зможуть скористатися відразу кількома фінансовими джерелами для впровадження енергоощадних заходів у своїх оселях.

Ще 32 програми перебувають на стадії розроблення, а 29 раніше затверджених місцевих програм не потребують змін/адаптації.
Зокрема, одні з останніх програм затвердили органи самоврядування в містах Сєвєродонецьк, Івано-Франківськ, Львів, Миколаїв, Бердянськ, Бахмутська ОТГ.

Наприклад, міську програму підтримки ОСББ у місті Сєвєродонецьку адаптували під програму “Енергодім” і затвердила міська рада 1 березня з відповідним фінансуванням у розмірі 1 млн грн на поточний рік: Програма "Тепла оселя" на 2021-23 рр. щодо відшкодування з місцевого бюджету відсотків за кредитами, залученими ОСББ Сєвєродонецької громади, яка бере участь у програмах ДУ "Фонд енергоефективності", зокрема у програмі підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків "Енергодім".

Також фахівці Фонду допомогли місцевій владі Івано-Франківська адаптувати під програму “Енергодім” чинну енергоефективну програму, яку згодом затвердили в новій редакції "Про реалізацію Програми підтримки впровадження енергозберігаючих заходів у житловому фонді міста Івано-Франківська на 2021-2023 рр".

За умовами місцевої програми, ОСББ відшкодовується тіло кредиту (до 30% від основної суми кредиту), а також частина відсотків за кредитом (90% суми фактично нарахованих відсотків за користування кредитом — протягом 12 місяців із дати отримання кредиту).

Чернігівська обласна рада також затвердила власну програму підтримки енергоефективності з урахуванням положень програми “Енергодім”: “Програму підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Чернігівської області "Енергодім" на 2021-2023 роки” з бюджетом на поточний рік у розмірі 1,5 млн грн.

За умовами програми, обласна рада повертатиме 10% відсоткової ставки по кредитах для ОСББ на заходи, визначені програмою "Енергодім".

Влада Миколаєва затвердила обласну Програму енергозбереження та розвитку альтернативних джерел енергії на період до 2025 року з фінансуванням на 2021 рік у розмірі 1,3 млн грн. Документ також передбачає відшкодування частини суми кредитів для ОСББ на заходи, що передбачені у Програмі Фонду.

Зі свого боку, Бахмутська міська ОТГ також затвердила Програму з відшкодування відсоткової ставки за кредитами, залученими на заходи з енергозбереження та підвищення енергоефективності для населення Бахмутської міської об’єднаної територіальної громади на 2016-2022 роки (нова редакція) з бюджетом на 2021 рік у розмірі 500 тис. грн.

За умовами програми, ОТГ буде відшкодовувати частину відсоткової ставки або 100% за залученими кредитами у Кредитно-фінансовій установі, що надаються ОСББ/ЖБК.

Також протягом березня між Фондом і містами було підписано 16 меморандумів про співпрацю у межах програми “Енергодім”.

Зокрема, Фонд розпочав партнерство з Веснянською, Дрогобицькою, Заліщицькою, Борщівською, Кременецькою, Копиченецькою, Тростянецькою, Камінь-Каширською, Іваничівською, Маневицькою, Бережанською, Великогаївською, Гусятинською, Зборівською, Шумською, Великоберезовицькою міськими та селищними радами.

Усього за період дії Програми з вересня 2019 року станом на 31 березня 2021 року між Фондом енергоефективності та громадами було підписано 183 меморандуми про співпрацю.

Додамо, що у другому кварталі 2021 року Фонд планує підписати меморандуми з містами Запорізької, Сумської, Закарпатської, Черкаської, Кіровоградської, Одеської, Рівненської, Львівської, Івано-Франківської та Полтавської областей.

Раніше ЕкоПолітика розповідала про жителів хрущовки в Чернігові, які завдяки програмі "Енергодім" модернізували свій будинок. Їхній панельній п'ятиповерхівці понад 57 років, а вигляд у неї, як у новобудови.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"

У Києві модернізують школи та садочки за гроші міжнародної організації
У Києві модернізують школи та садочки за гроші міжнародної організації

Київ та NEFCO співпрацюють з 2014 року та разом реалізували десятки проєктів комплексної та часткової енергомодернізації