Як провести День святого Валентина в стилі Zero Waste Shutterstock

Як провести День святого Валентина в стилі Zero Waste

Олена Яценьо

Розповідаємо про екологічні варіанти подарунків і святкування

Тільки не даруй їй квітів: вона так плаче, коли вони в'януть, а потім ще й весь той похорон (т/с "Друзі")

Чотирнадцяте лютого — це явно не найбільш дружній до довкілля день року, адже через комерціалізованість свято закоханих супроводжує надмірне споживання, яке завдає чималої шкоди навколишньому природному середовищу.

Щорічно майже мільярд валентинок розсилають по всьому світі, понад 35 млн коробок шоколадних цукерок у формі серця продають у магазинах і сотні тонн червоних троянд замовляють у флористів. Звісно, усе це негативно впливає на чистоту довкілля, а тисячі гектарів лісу безслідно зникають із планети, щоб вже незабаром такі листівки опинилися на звалищах.

Тож не дивно, що Валентинів день критикують через навалу одноразових подарунків. Водночас це не означає, що варто нехтувати нагодою висловити свої почуття коханій людині — можна просто трохи підхід до святкування і подарунків. ЕкоПолітика підготувала для своїх читачів кілька порад та ідей про те, як екологічно (у стилі Zero Waste) й не менш романтично провести День усіх закоханих.

Як правильно вибрати подарунок на День Валентина

Хороший подарунок відповідає щонайменше таким чотирьом критеріям:

Потрібний. Даруйте людині те, що буде справді їй потрібне і принесе користь, а не швидко опиниться в комірчині, а згодом - на звалищі.

Багаторазовий. Коли є вибір між одноразовим і багаторазовим подарунком, учинком екосвідомої людини буде обрати другий варіант. Нині більшість одноразових речей у світі мають багаторазову альтернативу.

Підлягає утилізації. Будь-яка річ, навіть корисна, із часом виходить із ладу або стає непотрібна, тому варто заздалегідь подумати про її утилізацію. Вибирайте подарунок із таких матеріалів, які не шкодять природі і в майбутньому їх можна легко переробити. Наприклад дерево, скло, метали, камінь тощо.

Мінімально запакований. Інколи паковання тільки зайве, а буває, що й узагалі псує вигляд подарунка, як-от квіти в целофані. Віддавайте перевагу екологічному й мінімальному пакованню.

Неекологічні подарунки, від яких варто відмовитися

У матеріалі Zero Waste Lviv перелічують такі популярні види подарунків, користь від яких мінімальна:

Квіти, особливо в целофані. Квіти, якщо їх викинути разом з органікою, утилізуються без шкоди для довкілля. Але треба пам’ятати, що на їх вирощування в теплицях і доставку за тисячі кілометрів витрачено енергоресурси.

М’які іграшки. Зазвичай такі забавки мають штучні наповнювачі, які не переробляються.

Надувні кульки, повітряні ліхтарики. Кульки зроблені з матеріалів, які не піддаються переробці, а ліхтарики засмічують віддалені місця. Залишки кульок і ліхтариків дуже шкодять тваринам, які приймають їх за їжу.

Дрібні сувеніри. Більшість сердечок, ангеликів і різних мімімішок зроблено з дешевих матеріалів, зокрема пластику. Після того, як ці речі потраплять у смітник, вони розкладатимуться кілька сотень років.

Екологічні варіанти подарунків і святкування

Емоції замість непрактичних подарунків. Один із найкращих способів виявити почуття - подарувати емоції: похід у театр, кіно, спа-салон, квест-кімнату тощо.

Замість зрізаного букету – квіти в горщику. Звісно, за умови, що людина любить доглядати за кімнатними рослинами. Ще гарною ідеєю подарунка буде сертифікат на посадку дерев: ви оплачуєте на сайті вартість саджанців та роботу активістів і отримуєте підтвердження, що дерево посадили завдяки вам.

Валентинки. Традиційна для дня Валентина паперова листівка зі словами любові досі актуальна. Але ви можете переосмислити підхід до цього подарунка: наприклад, виготовити її власноруч із вторсировини, подарувавши матеріалу нове життя, або зробити її їстівною: серце з печива, шоколаду розповість про ваші почуття краще шматочка картону.

Романтична вечеря вдома замість походу в ресторан. Придбайте органічні локальні продукти та приготуйте улюблені страви разом під музику. Це точно буде не менш романтично, а водночас значно екологічніше.

Прикраси. Ювелірна індустрія — це сфера, яка, на жаль, пов’язана не тільки з красою, а й з певними екологічними та етичними проблемами. Якщо ви все ж таки мрієте про гарну прикрасу, придивіться до вінтажних або виготовлених з перероблених матеріалів виробів.

Раніше ЕкоПолітика писала, що, за підрахунками екологів із WWF, доставка 100 млн троянд із Південної Америки призводить до викидів 9000 тонн CO2.

Читайте також
5 правил, як зустріти Різдво та Новий рік без шкоди для довкілля
5 правил, як зустріти Різдво та Новий рік без шкоди для довкілля

Якщо від деяких речей відмовитися неможливо – можна скоротити використання

У містечка Харківщини виїжджатиме мобільний екохаб
У містечка Харківщини виїжджатиме мобільний екохаб

Мешканці Харківщини можуть залишити заявку на приїзд екохабу до своєї громади

Названо переваги переробки паперу
Названо переваги переробки паперу

Українцям пропонують перестати викидати папір у сміття, а приносити на переробку

Українцям розповіли, як оновлювати гардероб без шкоди для довкілля
Українцям розповіли, як оновлювати гардероб без шкоди для довкілля

Непотрібний одяг можна віддати на благодійність