Як правильно писати слова з частиною ЕКО: мовний лікнеп Shutterstock

Як правильно писати слова з частиною ЕКО: мовний лікнеп

Олена Яценьо

Що диктує Правопис 2019 року

Нині дедалі частіше можна натрапити на слова з іншомовним компонентом еко-. З огляду на це в багатьох виникає питання, як правильно писати частину еко- з іншими словами: разом, окремо чи через дефіс.

Про правильне написання складних слів, які починаються із частини еко-, — читайте на сайті ЕкоПолітика.

Мовців може збивати з пантелику те, що слова з компонентом еко- пишуть надзвичайно по-різному: не тільки разом, окремо та через дефіс, але також у лапках, з великої літери чи навіть латиною. Через це може скластися враження, що правильні всі варіанти або той, який міг найчастіше траплятися в ЗМІ, на етикетках продукції чи навіть у друкованій літературі. Але правильне написання лише одне — разом. Це регламентує чинний правопис (редакція 2019 року) у параграфі 35 (5.2).

Запам'ятайте: першу частину еко- у складних словах (незалежно від того, починається друга частина з приголосного чи голосного) пишуть тільки разом.

Наприклад: екоактивіст, екоблогер, громадська організація "Екодія", екозвичка, екоконкурс, екокультура, екомодернізація, онлайн-видання "Екополітика", екопосуд, екопродукти, екорух, екосвідомість, екосистема, екосфера, екоторба, екотуризм, екофестиваль і т.д. Звісно, йдеться про слова й інших частин мови, а не тільки іменники, наприклад прикметники (екосвідомий), прислівники (екосвідомо) тощо.

Чому багато хто помилково вживає слова з еко- на письмі через дефіс або окремо? Це можна пояснити тим, що в англійській, з якої до нас прийшло це слово, його пишуть з іншими словами через дефіс (наприклад, eco-friendly). Тим часом, щоб не писати "екофрендлі" (хоча це слово теж трапляється в мовному вжитку), можна послуговуватися українським відповідником "дружній до довкілля" або, якщо коротше, "екодружній", що точно відповідає словосполученню "еко" + "френдлі", оскільки "еко" (oikos) з грецької означає дім, середовище.

Як і з будь-якого правила, можна зробити виняток. Якщо "еко" вживається як повноцінне слово у конструкції з лексичною редуплікацією (інакше кажучи, іронічним подвоєнням), то тоді його пишуть через дефіс: еко-шмеко. Якщо ви зацікавлені у вивченні різних видів лексичної редуплікації, то First Cambridge Centre може вам у цьому допомогти!

Інше написання слова із частиною еко, окрім як разом, може бути мотивоване стилістичною чи маркетинговою метою. Наприклад, коли пишуть капсом (ЕКО), із великої літери (Еко), у лапках тощо.

У більшості ж випадках написання слів із першим компонентом еко- через дефіс або окремо є неправильним.

Варто зауважити, що еко функціонує не тільки як частина складних слів, але і як самостійне слово. Приклад: жити в дусі еко, дизайн у стилі еко, але дизайн в екостилі тощо.

Насамкінець додамо, що частину еко- пишуть разом на початку слів також і в російській мові.

Раніше ЕкоПолітика писала про Всесвітній день екологічної освіти. Це один із небагатьох днів, які відзначають кілька разів на рік.

Теги:
Читайте також
Скільки екологів за освітою у 2022-2023 роках випустила Україна: МОН оприлюднило статистику
Скільки екологів за освітою у 2022-2023 роках випустила Україна: МОН оприлюднило статистику

Яку кількість фахівців довкіллєвих спеціальностей щороку готують українські ЗВО

Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп

Було викрито 101 організоване злочинне угруповання

У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол
У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол

Повінь змила в річку Тобол радіоактивний бруд