Як країни-видобувачі нафти стимулюють декарбонізацію галузі shutterstock

Як країни-видобувачі нафти стимулюють декарбонізацію галузі

Катерина Бєлоусова

Проєкти з блакитного водню тісно пов’язані з об’єктами CCUS

Країни, що видобувають нафту і газ, впроваджують політику та нормативні акти для збільшення інвестицій у технології скорочення викидів та декарбонізації сектору.

Так Австралія, Канада, Данія, Норвегія, Нідерланди, Великобританія та Сполучені Штати очолювали глобальні зусилля зі створення нормативної бази для сприяння енергетичному переходу, повідомляє IHS Markit.

Механізми включають поєднання інструментів підтримки від фінансування досліджень і розробок до податкових кредитів, які, як очікується, залишаться важливими чинниками низьковуглецевих інвестицій у довгостроковій перспективі.

Серед великомасштабних комерційних проєктів пріоритетною сферою залишаються уловлювання, використання та зберігання вуглецю (CCUS) та блакитний водень. Уряди фінансують науково-дослідні, пілотні та демонстраційні проєкти CCUS, щоб заохочувати зниження витрат, а також частково покривають витрати на розробки комерційного масштабу за рахунок прямої фінансової участі або податкових кредитів. 

Проєкти з блакитного водню тісно пов’язані з об’єктами CCUS, і очікується, що додаткові програми підтримки будуть запроваджені в середньостроковій і довгостроковій перспективі, коли буде створено більше інфраструктури для зберігання вуглецю. 

Більша частка цих технологій у комплексі схем підтримки також може бути пов’язана з наявністю потужностей для зберігання CO2 та ресурсів природного газу, які можна було б монетизувати за рахунок виробництва водню.

Офшорний вітер, який використовується для електрифікації нафтогазових платформ, також користується сильною державною підтримкою, особливо серед виробників Північного моря. США також розглядає можливість оренди офшорних вітроенергетичних потужностей в Мексиканській затоці, що може відкрити нові можливості для декарбонізації виробничих платформ.

Залучення держави різниться між регіонами

У Північній Америці та Австралії уряди приймаючих країн поєднують бюджетне фінансування науково-дослідницьких та демонстраційних проектів із гарантіями позик та податковими кредитами, щоб стимулювати низьковуглецеві інвестиції. 

Такий підхід відповідає усталеній політиці обмеженого втручання в нафтогазову промисловість з акцентом на ринкові механізми. Також існують субнаціональні схеми підтримки, які допомагають створити сприятливе наземне середовище для низьковуглецевих інвестицій. 

У Європейських приймаючих урядів, які більш залучені до низьковуглецевих проєктів, податкові кредити не так поширені. У Нідерландах та Норвегії державні підприємства беруть участь у проєктах CCS та координують співпрацю між різними сегментами ланцюга створення вартості. Норвезький уряд також надав значні бюджетні кошти для плавучої морської вітрової електростанції Hywind Tampen і об’єкта Northern Lights CCS. Поєднання схем підтримки продовжує розвиватися, особливо у Великобританії та Данії.

Останні оголошення сигналізують про подальшу підтримку

Протягом перших п’яти місяців 2022 року кілька з цих виробників розробили ініціативи політики, які підкреслюють їх рішучу відданість покращенню інвестиційного клімату для проектів з декарбонізації в нафтогазовому секторі.

Австралія

У бюджеті на 2022-2023 роки федеральний уряд виділив 300 мільйонів австралійських доларів на підтримку СПГ з низькими викидами, блакитного водню та пов’язаної інфраструктури CCUS в Дарвіні, що є кроком до потенційного майбутнього низьковуглецевого енергетичного центру.

Перемога лейбористів на виборах у травні 2022 року забезпечить розвиток зеленого водню та відновлюваних джерел енергії, поряд із розширеними вуглецевими кредитами.

Канада

На початку квітня федеральний уряд запровадив податковий кредит для проектів CCUS у рамках бюджету на 2023 рік. Ставка податкового кредиту коливається від 37,5% до 60% від інвестицій, залежно від типу використовуваного обладнання. Також уряд санкціонував рекапіталізацію Фонду низьковуглецевої економіки в розмірі 2,2 мільярда канадських доларів, який фінансує ініціативи з декарбонізації провінцій.

США

На початку травня Міністерство енергетики оголосило про ініціативу вартістю 2,25 мільярда доларів США CarbonSAFE, яка спрямована на визначення характеристик та надання дозволів, інженерне проєктування і будівництво демонстраційного майданчика для комерційного зберігання в щонайменше 50 мільйонів метричних тонн CO2 протягом 30-річного періоду.

Великобританія

Уряд консерваторів нещодавно зобов’язався прийняти законопроект про енергетичну безпеку (ймовірно, до кінця 2022 року), який би кодифікував бізнес-моделі для проектів CCUS. Очікується, що ці моделі забезпечать заходи щодо зниження ризиків і додаткові механізми для підтримки проектів зберігання вуглецю.

Нагадаємо, як "зелений план Маршалла" допоможе світовому енергетичному переходу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, нове дослідження REN21 показало, що світ використовує більше викопного палива, ніж будь-коли, а перехід на відновлювані джерела енергії, по суті, застопорився.

Читайте також
Названо екологічні наслідки ракетного удару по ДніпроГЕСу
Названо екологічні наслідки ракетного удару по ДніпроГЕСу

Орієнтовні збитки від забруднення нафтопродуктами сягнули 159 тисяч гривень

Виробництво одягу, ліків та техніки стає ключовим рушієм попиту на нафту – МЕА
Виробництво одягу, ліків та техніки стає ключовим рушієм попиту на нафту – МЕА

Раніше нафту масово використовували для транспортного сектору, однак наразі для нього розвивають екологічні альтернативи