Як Гельсінкі планують зробити вуглецево нейтральним містом: 5 кроків

Як Гельсінкі планують зробити вуглецево нейтральним містом: 5 кроків

Над цим активно працюють жителі міста, підприємства та організації

Місто Гельсінкі, столицю Фінляндії, тамтешня влада планує зробити вуглецево нейтральним до 2035 року. Для цього запропоновано п'ять важливих кроків.

Як планують досягти цієї мети, детально описано у стратегії міста, повідомляє Myhelsinki.fi.

Зокрема, щоб стати вуглецево нейтральним, місто повинне скоротити викиди парникових газів принаймні на 80% порівняно з 1990 роком. Решта 20% має бути компенсовано самим містом, яке подбає про скорочення викидів за своїми межами або натомість збільшить кількість поглиначів вуглецю. Під час розрахунку не брали до уваги викиди, здійснені за межами Гельсінкі, наприклад від авіаперельотів, виробництва харчових продуктів або товарів і послуг, придбаних за межами міста.

Як зазначається, за 2019 рік викиди Гельсінкі були на 26% меншими, ніж у 1990 році, попри те, що кількість жителів збільшилася на 150 тисяч. Відповідно, викиди на одного жителя зменшили приблизно на 44%.

Для досягнення мети перетворення Гельсінкі на місто з нульовим викидом вуглецю активно співпрацюють жителі міста, підприємства та організації. Влада, зі свого боку, запропонувала п'ять кроків:

  • Рішення для стійкого руху

Оскільки п’ята частина викидів Гельсінкі випадає на транспорт, то одна з цілей міста – до 2035 року скоротити викиди від транспортних засобів на 69% проти рівня 2005 року. Національна мета Фінляндії – 50%.

Серед головних заходів називають такі: використання електротранспорту; зниження викидів від портових операцій; створення опитувань із системи ціноутворення руху автотранспорту; підвищення плати за паркування й розширення зон плати за паркування; заохочення піших прогулянок, їзди на велосипеді й використання громадського транспорту; впровадження нових мобільних сервісів; скорочення відстаней шляхом щільної забудови та планування руху.

  • Більш енергоефективні будівлі

Через те, що на опалення будівель випадає більш ніж половина викидів Гельсінкі, найбільший потенціал їх скорочення полягає в енергоефективності. Зазначається, що оновлення будівель може знизити викиди на 80%. Влада міста вважає, що важливо заохочувати жителів і організації до участі в зменшенні викидів. Зокрема, більшість заходів зі скорочення викидів є фінансово привабливими для власників будівель у довгостроковій перспективі.

До заходів відносять: надання консультаційних послуг щодо підтримки енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії; орієнтація районного планування на вуглецеву нейтральність; підвищення енергоефективності та збільшення використання відновлюваних джерел енергії в службових і житлових будівлях; облік усього вуглецевого сліду будівництва та популяризація дерев’яного будівництва; заміна вуличного освітлення на більш енергоефективні альтернативи; виробництво екологічно чистої теплової та вітрової енергії.

  • Екологічно чисте виробництво енергії

Скорочення викидів під час виробництва енергії має забезпечити Програма розвитку Helen Ltd, що реалізується енергетичною компанією міста. Вона має на меті зменшити викиди жителів за централізованого теплопостачання на 74% до 2035 року.

Як основні заходи називають такі: будівництво теплових станцій, що працюють на поновлюваних джерелах енергії; використання відпрацьованого тепла; встановлення теплових насосів; перехід на енергію вітру і сонця під час виробництва електроенергії; використання сховищ електроенергії.

  • Розумна й чиста економіка

Ще одна з цілей Гельсінкі – скоротити викиди від власних закупівель за допомогою екологічних критеріїв. Нині вони становлять понад 40% витрат міста.

Серед запропонованих заходів: спрощення розроблення екологічно чистих продуктів і послуг; розроблення екологічно безпечних рішень разом із підприємствами та жителями; розроблення міських критеріїв закупівель, щоб вони спонукали операторів надавати екологічно безпечні продукти й послуги; розвиток економіки спільного використання та замкнутої економіки з погляду використання міських приміщень; моніторинг закупівель і більш методична звітність.

  • Практика відкритої політики

План дій підготували у співпраці із сотнями експертів, жителями Гельсінкі та представниками компаній. Усім було дозволено стежити й брати участь у створенні програми на міських вебсайтах і під час семінарів. Як запевняє місцева влада, принципу відкритості буде дотримано й на етапі реалізації.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що декарбонізації національної економіки КНР планують досягнути до 2060 року. З цією метою Китай увів національну систему торгівлі квотами на викиди CO2.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС