Китай ввів національну систему торгівлі квотами на викиди CO2

Китай ввів національну систему торгівлі квотами на викиди CO2

Країна повинна стати кліматично нейтральною до 2060 року

У Китаї 1 лютого почався перший етап реалізації національної системи торгівлі квотами на викиди вуглекислого газу. Водночас в Україні з 1 січня набрав чинності Закон "Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів". Він тільки створює передумови до запуску ринку квот, до створення повноцінної системи торгівлі викидами ще дуже далеко.

Запуск системи покликаний сприяти декарбонізації національної економіки КНР до 2060 року, повідомляє Euractiv.

Як зазначає Gmk.Center, промислові підприємства Китаю зобов'язані купувати квоти в межах ETS, якщо з 2013 по 2019 рік емітували понад 26 тис. тонн викидів СО2 на рік. Водночас компанії буде вилучено зі списку, якщо їхні річні викиди протягом двох років поспіль будуть нижчими за 26 тис. тонн на рік.

Першим сектором, який передбачає система, стане енергетика. Зокрема, на початковому етапі впровадження системи зазначена вище вимога поширюється на 2,2 тис. енергетичних компаній Китаю, які щорічно генерують викиди, що вищі за норму.

Поступово система охопить й інші галузі. Наприклад, до 2025 року Китай має намір розширити дію системи на підприємства з виробництва сталі, будівельних матеріалів, нафтопереробки, хімічної промисловості, кольорових металів, паперу й підприємства авіаційної промисловості.

Компанії, які не використали квоти, зможуть перепродати їх у межах ETS.

Введення ETS має на меті знизити викиди парникових газів у Китаї й допомогти зробити країну вуглецево-нейтральною до 2060 року.

За даними на 2019 рік, на частку Китаю випадає 29% від світових обсягів викидів вуглекислого газу - 13,92 млрд т на рік. У планах країни - подолати пік викидів СО2 в 2030 році і досягти вуглецевої нейтральності до 2060 року. Для цього буде потрібно близько $5,5 трлн інвестицій.

Нагадаємо, з 1 січня 2021 року в Україні набув чинності Закон "Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів".

Документ є важливою передумовою для здійснення заходів із боротьби зі зміною клімату, основаних на досвіді ЄС. Це, зокрема, введення системи торгівлі квотами на викиди парникових газів. Для її впровадження потрібне створення порядку моніторингу з емісії парникових газів і ведення звітності. Чинний закон, власне, і створює основи для існування системи МЗВ (моніторингу, звітності та верифікації викидів).

Опісля Україні належить створити низку підзаконних актів, які визначатимуть конкретні механізми застосування закону. Фінальним кроком має стати ухвалення Закону "Про систему торгівлі квотами на викиди парникових газів".

Читайте також
У Великій Британії ціна на викиди вуглецю впала до рекордно низького рівня
У Великій Британії ціна на викиди вуглецю впала до рекордно низького рівня

Прибуток від СТВ є джерелом фінансування зеленого переходу

В Міндовкілля назвали кроки для запуску системи торгівлі квотами на викиди у 2026 році
В Міндовкілля назвали кроки для запуску системи торгівлі квотами на викиди у 2026 році

У 2025 році в Україні мають запустити СТВ в пілотному режимі, а у 2026 – у повноцінному