Як фінансують декарбонізацію сталевого сектору в ЄС. Інфографіка shutterstock

Як фінансують декарбонізацію сталевого сектору в ЄС. Інфографіка

Маргарита Толстых

ЄС виділив на декарбонізацію сталевого сектору понад 790 млрд євро

В ЄС декарбонізація фінансується за допомогою різних інструментів: кредитів, грантів, фінансування частини CAPEX та OPEX.

Про це йдеться у дослідженні, проведеному експертами GMK Center.

За цим напрямом діє сім різних інституцій.  Кожна із них має власний фокус та джерела наповнення. В ЄС держава фактично є інвестором в декарбонізацію. Сумарний обсяг виділеного державного фінансування на металургію та інші сектори економіки перевищує 790 млрд євро.

Innovation Fund

Діє в  рамках Європейської системи торгівлі парниковими квотами. З нього фінансуються  у формі грантів  запровадження нових технологій. Максимальний обсяг фінансування — 60%. Максимальний термін, на який виділяється фінансування — 10 років.

 Carbon steel – Low-carbon steelmaking

Окрема ініціатива, запроваджена у ЄС для металургії. Вона спеціалізується на фінансуванні досліджень та розробки технологій, що дозволять знизити викиди СО2  в 2050 році на 80-95% в порівнянні з 1990 роком. Загальний бюджет партнерства Carbon steel – Low-carbon steelmaking – 1,4 млрд євро. Із них 50% коштів виділяють металургійні компанії, 50% — інститути публічного фінансування (Horizon Europe, Європейська спільнота з вугілля і сталі).

Just Transition Fund

Це інструмент, передбачений European Green Deal. Розподіл коштів
фонду між країнами залежить від вуглецевоємності їх економік. Проєкти, що отримують фінансування, мають відповідати 2 умовам:

  • забезпечення зниження викидів СО2;
  • підтримання певного рівня зайнятості в результаті реалізації проєкту.

Recovery and Resilience Facility

Це інструмент, запропонований в рамках EU Recovery Plan (подолання наслідків COVID-19). Орієнтований на стимулювання зеленої та цифрової трансформації економіки ЄС.

Important Projects of Common European Interest Facility

Дозволяє отримати до 100% фінансування  для запровадження нових технологій. Необхідна для цього умова – підтримка проєкту як мінімум двома країнами-членами ЄС та узгодження з Єврокомісією. Фінансові ресурси виділяються на рівні країн - членів ЄС.  Фінансові ресурси виділяються найчастіше у вигляді грантів, однак можливі і кредити, і кредитні гарантії.

InvestEU

Це схема надання бюджетних гарантій для кредитів, що надаються підприємствам Європейським інвестиційним банком, іншими банками, міжнародними фінансовими інститутами. Коштом реалізації програми InvestEU передбачається залучити до 45 млрд євро інвестицій.

ЕкоПолітика раніше писала про те, що країни Європейського Союзу продукують 6,4% антропогенних викидів. Своєю чергою українські екоактивісти наголошують на тому, що для подальшого розвитку в площині боротьби з кліматичними змінами та досягнення кліматичної нейтральності Україна потребує фінансової підтримки від держави.

Читайте також
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС

В Україні відкрили пʼятий Офіс декарбонізації та енергоефективності
В Україні відкрили пʼятий Офіс декарбонізації та енергоефективності

Наразі на Харківщині внаслідок російської агресії пошкоджено або зруйновано близько 25 тисяч будинків