Як сортувати сміття вдома: п'ять екологічних і красивих ідей

Як сортувати сміття вдома: п'ять екологічних і красивих ідей

Маргарита Толстих

Для безпечного та зручного сортування сміття українцям пропонують варіанти від картонних коробок і до "розумного" відра

Сортування відходів удома може перетворитися на улюблену справу для всієї родини, якщо організувати процес правильно. А ще  - придбати різноманітні контейнери та пристрої, які не лише полегшать цей процес, але й гарно впишуться в інтер'єр.

П'ять варіантів дизайнерських рішень для сортування домашнього непотребу та біологічних відходів опублікували The Page. 

Картонні контейнери

Найбюджетніший та найпростіший варіант. Це прямокутні коробки, розміром 5 х 35 х 70 см. До кожної однотипної коробки можна підібрати кришку з назвою сміття, для якого буде призначений контейнер. Є варіанти "пластик", "папір", "скло", "метал", "комбінована упаковка", "неліквідний пластик" і навіть "кришечки" і "паперові стаканчики".

Такі контейнери пропонує організація "Україна без сміття". Можна купувати коробки поодинці. Тоді ціна однієї разом із кришкою обійдеться від 170 до 370 гривень. Сортувальний набір з 3-х контейнерів можна купити за 850 грн, з 4-х - 1150 грн.

Контейнери IKEA

Фанатам скандинавського виробника меблів IKEA, магазин якого нещодавно відкрився у Києві. Варто звернути свою увагу на серію для сортування сміття Sortera. Це лаконічні білі пластикові баки для відходів, які зручні у використанні. Контейнери не займають багато місця, адже їх можна ставити один на один. А завдяки матеріалу вони добре миються та дезінфікуються.

Щоб "піраміда" зі сміттєвих контейнерів не завалилася, рекомендовано важке сміття сортувати у самий нижній контейнер та не ставити один на одного понад три ящики, місткістю 37 літрів. А, якщо об'єм вашого нового домашнього сміттєвого бака 60 літрів, то на нього зверху  можна поставити лише два ящики.

Сортувати у ці контейнери можна папір, скло, пластик і метал. Маленький можна купити за 249 грн. Великий коштує 299 грн.

Вертикальна система від Joseph Joseph

Якщо не хочеться вибудовувати конструкцію із ікеївських контейнерів, можна звернути увагу на вже готові компактні рішення для сортування сміття.  Наприклад, на відро для сміття для сортування Totem. Вона складається із двох відділень. У верхньому знаходиться фільтр, який попереджає появу в оселі неприємних запахів. Там знаходиться і невеличке трикутне відерце для харчових відходів, під яким можна зберігати пластик. А у другому відділенні розробники радять зберігати скло та папір.

Щоправда, ціна цього виробу не бюджетна. Купити невеличкі сріблясті контейнери можна від 5 144 грн (40 л) до 9 390 грн (60 л).

Мішки для сортування

Найбюджетніший варіант для домашнього сміття, який не обтяжить гаманець та підійде до будь-якого інтер'єру. Мішки можуть відрізнятися за кольором, або бути однотонними з різними етикетками.

Придбати можна в IKEA. До слова, такі мишки можна прати в пральній машині та використовувати тривалий час.

Розумне відро

А для прихильників технічного прогресу на ринку дрібниць для сортування сміття пропонують "розумне" відро. Гаджет від французької кампанії Eugene by Uzer сам вміє розпізнавати сміття. Він зчитує штрих-коди на упаковці й підказує, куди викинути річ.

ЕкоПолітика раніше писала про те, що десятирічний Раян Гікман із Каліфорнії, США, став чи не найбільш юним бізнесменом. У свої сім років хлопчик створив власну компанію із сортування сміття – Ryan's Recycling.

Читайте також
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів

Відповідний проєкт постанови уряду вже опубліковано для громадського обговорення

На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів

Було відкрито кримінальне провадження ч.1 ст.239 ККУ (забруднення або псування земель).

На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації
На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації

Ведуться переговори з міжнародними інвесторами, щоб залучити їх до реалізації проєкту