Як діяти, якщо помітили дитинча дикої тварини: прості правила shutterstock

Як діяти, якщо помітили дитинча дикої тварини: прості правила

Маргарита Толстих

Переважна більшість дитинчат тварин, на яких натрапляє людина в дикій природі, не потребують стороннього втручання та опіки

Дитинчат диких тварин, яких саме зараз можна зустріти в природі,  в жодному разі не можна торкатися чи відносити в "безпечне" місце.

Про це попередили зоозахисники WWF-Україна.

"Важливо пам'ятати, що у дикій природі існують свої закони. Людина має їх поважати та  дотримуватися, аби не нанести живим істотам непоправної шкоди", — кажуть зоозахисники.

На підтвердження своїх слів розповідають історію про козеня муфлона з Парку природи "Беремицьке". На дитинча муфлона випадково натрапили відпочивальники. Попри заборону, взяли тварину до рук. Через це від козеняти відмовилася матір. Вижити дитинча змогло лише завдяки тому, що опинилося під опікою працівників парку. У дику природу його вже більше не повернуть.

Своєю чергою, щовесни екологи нагадують українцям правила поводження з маленькими тваринами у дикій природі. Якщо ви побачили на своєму шляху самотнє ведмежа, потрібно якнайшвидше йти геть. Адже неподалік від нього знаходиться мати-ведмедиця, яка готова захищати дитинча.

Не потрібно торкатися руками маленького вовка, зайця, лисиці, рисі, дитинчати оленя чи косулі. Вони не потребують допомоги людини. Адже їх батьки від остраху перед людиною навмисне відійшли подалі. Дитинча залишилося на місці лише тому, що хотіло замаскуватися.

Те саме стосується майже всіх птахів. Наприкінці весни й на початку літа батьки вчать малечу літати, і серед пташенят бувають такі, яким вже час вилетіти з гнізда  — тож вони ще на землі, але вчаться літати. Їх називають пурхунці (зльотки) і їх брати до рук не можна.

"У 99% випадків це здорові дитинчата. Для декого це може виглядати як порятунок, а для диких тварин - довічне ув'язнення та в кінцевому підсумку смерть у неволі. Важливо бути проникливим та уважним, щоб не завдати непоправної шкоди диким тваринам та прирікати їх на страждання”, — пояснює Богдан Вихор, керівник напряму Рідкісні види WWF-Україна.

Як писала ЕкоПолітика раніше, бурого ведмедя, з якого потішалися туристи, доправили в парк "Синевир".

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів