Бурого ведмедя, з якого потішалися туристи, доправили в парк "Синевир". Відео UAnimals

Бурого ведмедя, з якого потішалися туристи, доправили в парк "Синевир". Відео

Олекса Франко

На Закарпаття тварину перевезли з Івано-Франківщини

Бурого ведмедя, на прізвисько Юра, передали в реабілітаційний центр Національного природного парку "Синевир".

Про це повідомляє пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Напередодні Держекоінспекція за згодою власника вилучила червонокнижного ведмедя в ТОВ "Оздоровчий-туристичний пансіонат "Байка" в місті Косові (Івано-Франківська область). Рішення про вилучення тварини й передання її до реабілітаційного центру було ухвалено з огляду на суспільний резонанс і численні заяви громадських активістів про жорстоке поводження з ведмедем.

При ресторанно-готельному комплексі тварина утримувалася в умовах, які не відповідали вимогам природоохоронного законодавства, без належного харчування та ветеринарного огляду, потерпаючи від знущань відвідувачів, які поїли його кока-колою, і страждаючи на серйозні проблеми зі здоров'ям. За словами ветеринара, у ведмедя жирова дистрофія печінки та відмовляють нирки.

У тісному вольєрі туркомплексу тварина прожила 14 років, де стала "атракціоном" для туристів. Відомо, що власник пансіонату викупив ведмедя із зоопарку. Нині зоозахисники перевіряють, чи законно чоловік купив клишоногого, адже бурий ведмідь кваліфікується як вид, що зникає.

За словами голови Державної екологічної інспекції Андрія Мальованого, власників ведмедя Юри оштрафували за статтею 88 КУпАП (сума стягнення становить 1700-3655 гривень). "Враховуючи те, скільки щодня комплекс заробляв на "інтерактиві" з бурим ведмедем, який розважав туристів, сума штрафних санкцій невідповідна реальній шкоді", - зазначив очільник Держекоінспекції.

Днями ведмедя перевезли до Реабілітаційного центру бурого ведмедя НПП "Синевир", де він житиме на огородженій території лісу, площею 12 гектарів. Тварина перебуватиме під пильним наглядом фахівців, які скоригують раціон і забезпечать лікування з подальшою адаптацією на новому місці.

Після перевезення в реабілітаційний центр ведмідь Юра протягом місяця перебуватиме на карантині. "Під час реабілітації Юра також зможе реінтегруватись у природне середовище разом із представниками свого виду. Це вкрай важливо, адже ведмідь виріс в умовах неволі", - написав Андрій Мальований.

Умови утримання ведмедя оглянув заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький.

Очільник ДЕІ також оприлюднив відео території центру, куди доправили ведмедя.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що з 1 квітня по 15 червня в українських лісах і парках триватиме так званий сезон тиші – період, протягом якого забороняються роботи та заходи, які можуть стати джерелом підвищеного шуму та занепокоєння тварин.

Читайте також
У Києві будуть виловлювати та стерилізувати безпритульних тварин
У Києві будуть виловлювати та стерилізувати безпритульних тварин

Не випускайте домашніх улюбленців на самовигул

У Гостомелі можна безкоштовно чіпувати та вакцинувати домашніх тварин
У Гостомелі можна безкоштовно чіпувати та вакцинувати домашніх тварин

Коти повинні бути у переносках, а собаки у намордниках та з повідками

На Дніпропетровщині через війну збільшилась кількість тварин
На Дніпропетровщині через війну збільшилась кількість тварин

На думку експертів, дикі тварини “вимушено мігрують” через війну

У Чорнобильскому заповіднику помітили новий вид хижаків
У Чорнобильскому заповіднику помітили новий вид хижаків

Це тварина з сімейства псових, представник роду вовків