Впровадження європейських еконормативів в Україні зупинить промисловість, – експерт shutterstock

Впровадження європейських еконормативів в Україні зупинить промисловість, – експерт

Олекса Франко

Україні потрібно під час розроблення нових екологічних норм враховувати насамперед стан вітчизняної промисловості

У разі впровадження в Україні європейських нормативів щодо викидів уся металургійна галузь зупиниться, тому потрібно змінювати підхід.

Про це заявив ексзаступник міністра промислової політики України Сергій Грищенко, коментуючи виданню "Главком" законопроєкт № 4167 про промислове забруднення, який уже втретє відправили на доопрацювання в екокомітет Верховної Ради.

"У нас різні в принципі структури металургійного виробництва. І поширювати на нашу металургію ті нормативи на викиди, які діють на Заході, – це означає автоматично зупинити нашу металургію", – переконаний Грищенко.

За його словами, металургія в Україні, на відміну від європейських країн, є багатостадійною – містить доменне виробництво, виробництво чавуну й виробництво сталі – і найбільші викиди відбуваються на першій із них.

"У нас узагалі скрізь, де є металургійне виробництво такого так званого повного циклу, – усюди основні викиди відбуваються на першій стадії аглодоменного виробництва. На другій стадії меншою мірою, хоча, коли було мартенівське виробництво, у нас воно теж нині майже зведено до нуля, відсотки якісь тільки залишилися мартенівського виробництва. А за кордоном навпаки. Вони працюють, від нас отримуючи заготовку фактично, і перекочують її в потрібну товарну продукцію. Тобто в них сьогодні залишилася стадія прокатного виробництва", – пояснив Грищенко.

З огляду на це Україні потрібно під час розроблення нових екологічних норм враховувати насамперед стан вітчизняної промисловості й підходити до питання виважено – тим більше, що Угода про Асоціацію України та ЄС містить такі можливості.

У підсумку Грищенко наголосив, що Україні треба поміняти принципові підходи до цього процесу.

Зазначимо, що раніше координаторка Комітету екології та сталого розвитку Європейської бізнес-асоціації Ольга Бойко закцентувала на тому, що екомодернізація в країнах ЄС проводилась за могутньої підтримки держав, які надали підприємствам понад 450 млрд євро, а в Україні її хочуть провести суто коштом бізнесу.

Зі свого боку, народний депутат України Муса Магомедов заявив, що норми законопроєкту № 4167 суперечать принципам локалізації та Угоди про асоціацію України з ЄС, оскільки фактично позбавляють українських виробників обладнання можливості брати участь у програмі екомодернізації. Зокрема, передбачається впровадження європейської збірки найкращих технологій і методів (НДТМ), а не її адаптація під українську реальність.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, керівник комітету "Європейського зеленого курсу" UBTA Дмитро Васильєв заявив, що законопроєкт "Про промислове забруднення" спричинить закриття підприємств.

Читайте також
В ЄС виробники сталі знайшли спосіб уникнути прийдешньої кризи від зеленого переходу
В ЄС виробники сталі знайшли спосіб уникнути прийдешньої кризи від зеленого переходу

Через будівництво DRI-заводу вартість тонни сталі підвищиться приблизно на €50

Китай планує розширити СТВ на металургію до 2025 року
Китай планує розширити СТВ на металургію до 2025 року

У Китаї металургійна промисловість уже включена в 6 із 8 регіональних вуглецевих ринків

Австралія може стати новим осередком зеленої металургії
Австралія може стати новим осередком зеленої металургії

Для виробництва однієї тонни зеленої сталі потрібно 3,6 МВт-год електроенергії

Близький Схід та Північна Африка можуть стати новим лідером зеленої металургії
Близький Схід та Північна Африка можуть стати новим лідером зеленої металургії

MENA може стати світовим лідером з експорту екологічно чистого чавуну