Повітря в Харкові пахне гаром і назване "нездоровим" kh.vgorode.ua

Повітря в Харкові пахне гаром і назване "нездоровим"

Катерина Бєлоусова

Чиновники вважають, що причина в спалюванні листя і "всього підряд" в твердопаливних котлах

У Харкові різко погіршився стан повітря до "червоного" і "помаранчевого" рівня забруднення. Жителі скаржаться на дим, смог і запахи гару вже кілька днів, особливо в центрі і Москалівському районі.

Експерти називають такий рівень забруднення, як був 17 листопада, "нездоровим" для жителів, повідомляє VGORODE.

kh.vgorode.ua
"Повітроочищувач з датчиком показує значення 70, хоча зазвичай 2-3. Смердить не паленим листям, а паленої гумою", – розповіла мешканка Салтівки Ганна.

Серед фахівців єдиної думки з приводу джерел цієї проблеми не було. Явище пояснили спаленням листя і трави, викидами автомобілів.

За словами екоактивіста Артема Приходько, повітря в Харкові отруєне продуктами горіння. Він повідомляє, що можливою причиною стало те, що після підвищення ціни на газ, 80% організацій перейшли на самостійне опалення за допомогою твердопаливних котлів. В якості палива в них використовують брикети, гуму, вугілля та інші горючі матеріали, які отруюють повітря і людей.

"Будь ласка, закривайте вікна і не виходьте на вулицю, це небезпечно для життя", – закликає Приходько.

Наталія Драч, завідуюча лабораторією Харківського гідрометцентру, де визначають якість атмосферного повітря, 18 листопада повідомила, що перевищення будь-яких показників за якістю повітря в Харкові вже немає.

"Смог пов'язаний з тим, що харків'яни палять листя і топлять вугіллям невідомої якості, – і не тільки вугіллям, а спалюють все підряд в твердопаливних котлах. Тому і запахи такі, – розповіла Драч, – Палять, природно, вечорами і ночами, гріються ".

За її словами задимленість виникла через приземну інверсію. Це атмосферне явище, при якому немає руху в нижніх шарах атмосфери через різницю температури в її шарах. Аналогічна ситуація вже відбувалася восени 2019 року.

Дим від спаленого листя не може розсіється, а люди продовжують його палити, не дивлячись на штрафи. Виникаючий туман ще сильніше затримує шкідливі речовини.

"Інверсія може бути кілька днів або навіть тижнів, - розповідає активіст Євген Істрібін, - Вночі температура біля землі падає, а повітря над землею тепле, тому ми кожен день спостерігаємо тумани. Саме тому максимальна концентрація шкідливих речовин спостерігається вночі, особливо перед світанком. Вдень, коли прогрівається поверхня землі, інверсія йде, але вночі вона знову виникає ".

За спалювання листя українців можуть оштрафувати від 170 до 340 гривень, а юридичних осіб - від 850 грн. Штраф за порушення правил зберігання, розміщення, утилізації та використання відходів становить 1700 гривень.

Активісти закликають повідомляти в поліцію, якщо ви стали свідком спалювання листя або сміття.

Нагадаємо, в Дніпрі місцеві жителі скаржаться на сильні викиди від Дніпровського металургійного заводу, через які повітря настільки забруднене, що скло вікон покриває чорний осад.

Читайте також
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів

Столицю Фінляндії охопив неприємний запах сірки у повітрі
Столицю Фінляндії охопив неприємний запах сірки у повітрі

У регіоні шукають причину появи запаху