Волонтери прибрали узбережжя "Закарпатського моря" від тонни сміття. Відео Укрінформ

Волонтери прибрали узбережжя "Закарпатського моря" від тонни сміття. Відео

Зоряна Бердник

З року в рік ця місцевість потерпає від сміття

На Закарпатті пів сотні людей прибрали від сміття берег Вільшанського водосховища, яке відоме також як "Закарпатське море".

Протягом двох днів, вихідних 5 і 6 червня, екоактивістам вдалося зібрати понад тонну всякого непотребу, який засмічував мальовничу місцевість на р. Теребля в однойменній долині в межах Хустського району. Загалом водосховище займає понад 80 гектарів води, йдеться в сюжеті ТСН.

Оточена водойма лісистими горами, але також і сміттям, яке сюди потрапляє з навколишніх сіл. Зокрема, над водосховищем розташовані п'ять сіл, жителі яких скидають непотріб просто у воду.

Зазначається, що тільки місяць тому в одній громаді з’явився сміттєвоз, але сміттєзвалища немає жодного. Це заборонено, бо села розташовані на території національного парку. Тим часом до найближчого сміттєвого полігону – 30 кілометрів.

"Там і не мають бажання приймати, бо вони мають своє сміття. Немає централізованого вивезення", - пояснив заступник директора Національного природного парку "Синевир" Юрій Тюх.

Активісти закликали місцевих чиновників хоча б організувати вивіз уже зібраних небезпечних відходів.

Як розповідають, на толоку зголосилися волонтери з Мукачева та Львова. Кликали й місцевих жителів, але з 20 тисяч людей зголосилося з десяток учнів на двох учителів.

Свою толоку екоактивісти називають екопікніком: ночують у наметах, а готують на польовій кухні. За два дні на березі Вільшанського водосховища вони зібрали понад тонну сміття, через що вщент забили вантажівку. Більшість із цього відправлять на перероблення в Мукачевому. Водночас активісти додали, що приїдуть сюди й наступного місяця.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Закарпатті активісти закликали небайдужих жителів Синевирської та Колочавської громад зібратися разом на екопікнік для порятунку Вільшанського водосховища, яке потопає у смітті.

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років