Водоканал у Житомирі забруднив нечистотами річку на 23 млн грн

Водоканал у Житомирі забруднив нечистотами річку на 23 млн грн

Олена Яценьо

Потрапляння нечистот у річку спричинило масову загибель риби

Комунальне підприємство "Житомирводоканал", на якому сталася аварія, через злив нечистот у річку Тетерів завдало збитків довкіллю в розмірі 22,88 млн грн.

Шкоду від забруднення річки в Житомирі розрахували фахівці Державної екологічної інспекції (ДЕІ), про що на своїй сторінці у фейсбуці повідомив голова відомства Андрій Мальований.

Чиновник нагадав, що підприємство почало скидати неочищені каналізаційні стоки в річку ще 7 серпня. Як раніше писала ЕкоПолітика, це тривало протягом кількох днів.

Протягом цього часу Держекоінспекція Поліського округу моніторила ситуацію.

"Щодня наші фахівці відбирали проби води та здійснювали їхню лабораторну експертизу, за результатами якої зафіксовано відхилення від норми за вмістом аміаку, нітриту, нітрату, заліза, фосфату, хімічного та біохімічного споживання кисню, завислим речовинам. Також зафіксовано низький вміст розчиненого кисню у воді (від 0,9 мг/м3 до 2,8 мг/м3 за норми не менш як 4 мг/м3)", — розповів очільник ДЕІ.

За словами Мальованого, працівники відділу інструментально-лабораторного контролю ДЕІ також відібрали зразки ґрунту, на який потрапляли нечистоти. Там виявлено трикратне перевищення вмісту амонію, а фосфору — у 1,5 раза, хлоридів — у 2,5 раза.

Загалом, за результатами позапланової перевірки КП "Житомирводоканал", яку екоінспекція здійснила 9 серпня, підприємство скинуло до Тетерева 120 тис.м3 неочищених стічних вод. Як наслідок, КП не лише забруднило річкову воду, але спричинило масову загибель риби — понад 27 тис. особин.

Голова Держекоінспекції назвав збитки довкіллю колосальними. Усього заподіяну шкоду було оцінено у 22,88 млн грн. Зокрема:

  • за скид неочищених стічних вод — 13,1 млн грн;
  • за загибель водних живих ресурсів — 8,9 млн грн;
  • за забруднення земельних ресурсів — майже 880 тис. грн.

У підсумку на директора водоканалу склали адмінпротокол за порушення правил охорони водних ресурсів, а всі матеріали спрямували до правоохоронних органів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, КП "Житомирводоканал" замовило експертний висновок про причини виникнення та наслідки аварійної ситуації на головній каналізаційно-насосній станції в місті Житомир.

Читайте також
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова

Стягнуті гроші використають для реалізації екологічних програм регіону

Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень
Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень

За цей період з порушників вдалося стягнути понад 1,5 мільйона гривень екозбитків