Викрито посадовців зони відчуження ЧАЕС, що користувалися спецавто для власних потреб shutterstock

Викрито посадовців зони відчуження ЧАЕС, що користувалися спецавто для власних потреб

Ганна Велика

Їх вже звинувачували в інших порушеннях із корупційною складовою за результатами перевірок державних аудиторів

Аудитори Державної аудиторської служби (ДАС) виявили, що керівництво держспецпідприємства “Північна Пуща” користувалося автомобілями, призначеними для охорони природно-заповідного та лісового фонду у 30-кілометровій зоні відчуження ЧАЕС, для власних подорожей по Україні.

Про це повідомили у ДАС.

Перевіряльники розповіли, що у 2021 році за бюджетні кошти для ДСП “Північна Пуща” придбали 5 лісопатрульних автомобілів високої прохідності з пожежним обладнанням вартістю понад 9 млн грн. Новий спецтранспорт одразу ж передали керівництву підприємства. У ДАС зазначили, що договорів про матеріальну відповідальність за збереження службових автомобілів так і не уклали.

Але замість того, щоб забезпечувати патрулювання у 30-кілометровій зоні відчуження ЧАЕС, посадовці користувалося спецавтомобілями у власних потребах для подорожей Україною.

А один із автомобілів вартістю майже 1 млн грн взагалі зник.

Через відсутність розпорядчих документів щодо службових поїздок, спецавтомобілі з пожежним обладнанням тривалий час експлуатувалися за межами території, яку мали б патрулювати. Аудитори констатували, що дані подорожних листів на використання авто не відповідають показникам спідометрів.

“Використання не за призначенням спецтранспорту чи іншого майна будь-якого державного підприємства найперше є серйозним порушенням законодавства. Фінансова дисципліна та ефективне використання коштів, виділених державою з бюджету, є ключовими ознаками якісного управління на підприємстві за будь-яких економічних умов, зокрема і під час війни, коли кожна гривня допомагає Україні вистояти”, – сказала голова Державної аудиторської служби України Алла Басалаєва.

Матеріали перевірки фахівці ДАС передали правоохоронним органам для відшкодування завданих збитків і притягнення винних до відповідальності.

Ми чи не щомісяця інформуємо про порушення природоохоронного законодавства у зоні відчуження ЧАЕС. Дивіться самі:

  • у лютому ЕкоПолітика повідомляла, що екопрокуратура розслідує вирубку 200 віковічних дубів у Чорнобильському заповіднику, до якої можуть бути причетні чиновники з держпідприємства “Північна Пуща”;
  • у березні ми розповідали, що рейдова група під час першої позапланової перевірки Чорнобильської зони виявила понад 500 пнів зрізаних дерев та розорювання земель для сільськогосподарських робіт у радіаційно-екологічному біосферному заповіднику;
  • у квітні ЕкоПолітика інформувала про виявлення 12 незаконних рубок лісу у Чорнобильській зоні;
  • у червні ми повідомляли, що загальна сума збитків, виявлених аудиторами у ДСП “Північна Пуща”, сягнула приголомшливої цифри у 264 млн грн.
Читайте також
Фахівці вказали на корупційну складову при видачі дозволів на викиди в атмосферу
Фахівці вказали на корупційну складову при видачі дозволів на викиди в атмосферу

Вони звернулися до уряду, Державної регуляторної служби та Офісу президента з пропозицією щодо врегулювання проблеми

Найгучніші корупційні скандали в екосфері у 2024 році
Найгучніші корупційні скандали в екосфері у 2024 році

Переважна більшість із них стосуються лісової галузі

Експосадовця ДЕІ підозрюють у незаконному збагаченні на майже 20 млн грн
Експосадовця ДЕІ підозрюють у незаконному збагаченні на майже 20 млн грн

Йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі

На Закарпатті викрили спільників, які проводили фіктивні санітарні рубки
На Закарпатті викрили спільників, які проводили фіктивні санітарні рубки

Вони можуть опинитися за ґратами на строк до 6 років