Викладача НУБіП звинуватили у катуванні тварин на очах студентів shutterstock

Викладача НУБіП звинуватили у катуванні тварин на очах студентів

Катерина Бєлоусова

Студенти неодноразово просили викладачів припинити знущання з тварин

У Києві викладача з факультету ветеринарної медицини Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБіП) звинуватили у катуванні тварин під час проведення практичних занять.

Він продемонстрував на живому кролику механізми рефлекторної зупинки дихання під впливом аміаку без анестезії, повідомляє зоозахисна організація URSA у Facebook.

В повідомленні підкреслили, що стаття 26 Закону України “Про захист тварин від жорстокого поводження” забороняє проведення на тваринах демонстрацій у навчальних цілях, якщо вони можуть бути проведені на неживих об’єктах. Зокрема це стосується демонстрації рефлекторної діяльності організму. 

Зоозахисники наголосили, що, за словами студентів, вони неодноразово просили викладачів припинити знущання з тварин. 

“Навіть у підручниках зазначено, що всі дослідження на живих істотах мають проводитись під анестезією, чого викладачі не дотримуються і регулярно катують тварин для експериментів”, – розповіли вони.

Зазначається, що викладачі відмовляли студентам аргументуючи це тим, що лише так можна навчитися. Це також суперечить нормам закону, який передбачає заміну занять, якщо цього вимагають студенти.

“В країнах ЄС студенти можуть опанувати матеріал без завдання страждань живим істотам, а в Україні — ні? Постійне невиправдане катування тварин під прикриттям "навчання та науки" потрібно припиняти”, – наголосили зоозахисники.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Верховий Суд залишив у силі рішення попередніх судових інстанцій щодо виправдання горезвісного догхантера Олексія Святогора, якого обвинувачували у пропаганді жорстокості щодо собак. Суд вирішив, що словосполучення "пропаганда культу насильства та жорстокості" описує винятково стосунки між людьми і не поширюється на висловлювання щодо тварин.

Читайте також
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з тваринами

"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин
"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин

Зоозахисники планують встановити аналогічні борди й в інших областях України