Війна в Україні не є виправданням залежності від вугілля, –  кліматичний посол США shutterstock

Війна в Україні не є виправданням залежності від вугілля, – кліматичний посол США

Катерина Бєлоусова

Боннські переговори також можуть стати моментом, коли вирішення проблеми клімату стане ключем до вирішення інших проблем

Посол США з питань зміни клімату Джон Керрі заявив, що війна в Україні не повинна використовуватися як привід для продовження глобальної залежності від вугілля.

Він розкритикував політику низки великих країн за те, що вони не виконали обіцянки, що дали на саміті COP26, повідомляє BBC.

Зустріч у Бонні на тлі нових хвилювань щодо енергетичної безпеки триватиме протягом тижня та є переважно технічними переговорами перед великими конференціями в Глазго та COP27, що відбудеться в Єгипті. Переговори будуть проводитись державними службовцями з обмеженим політичним внеском і розглядатимуть прогрес з низки питань, узгоджених на Кліматичній конференції в  Глазго.

В матеріалі зазначили, що крихка єдність, продемонстрована в Глазго в листопаді 2021 року, ймовірно, буде випробувана в Бонні, коли країни стикаються з наслідками вторгнення Росії в Україну та кризою вартості життя.

Керрі також заявив, що світ рухається недостатньо швидко, щоб стримати викиди парникових газів, які підвищують температуру. Проте досягти успіху все ще можливо, якщо країни у всьому світі підвищать зусилля.

Прогрес в області клімату після COP26

Аналіз BBC показав, що в багатьох питаннях прогресу було досягнуто дуже мало.

“Світ вийшов із Глазго в енергетичну кризу, викликану швидким зростанням ціни на газ. Це значною мірою посилюється вторгненням Росії в Україну та поточними проблемами в глобальних лініях постачання. Ціни на викопну енергію різко зросли, оскільки уряди турбуються про безпеку постачання”, – йдеться в матеріалі.

Уряди, зокрема такі значущі як  Індія та Єгипет, повільно подають нові плани скорочення викидів вуглецю, як вони обіцяли зробити до вересня. 

Однак існує переконання, що політичні лідери все ще розглядають клімат як важливу проблему, особливо на тлі хвиль спеки в Індії та Пакистані, через використання викопного палива.

"Я думаю, що ми розглядатимемо Боннські переговори як справжній тест на те, чи політична воля – це лише слова. Або чи є реальні справжні зобов’язання внести зміни в політику та плани витрат, які необхідні для вирішення цих проблем", – сказав Алекс Скотт з екологічного аналітичного центру E3G.

Вплив війни в Україні на кліматичні переговори

Д-р Світлана Краковська, яка очолювала українську делегацію на сесіях затвердження останніх доповідей МГЕЗК, каже, що клімат зараз не є критичним питанням. Проте вона висловила сподівання, що учасники переговорів визнають роль викопного палива у війні, і поквапляться, щоб відмовитися від них.

Повернення до викопного палива

"Глобальна річ, яка сталася, – це безпрецедентно високі ціни на викопне паливо. Це лише означає, що чиста енергетика наразі надзвичайно конкурентоспроможна економічно", — сказав Лаурі Міллівірта з Центру досліджень енергії та чистого повітря.

Деякі країни дійсно збільшують видобуток вугілля, наприклад Індія, де уряд вирішив знову відкрити понад 100 вугільних шахт, які раніше вважалися неекономічними. Однак в першому кварталі 2022 року Індія також додала 3 гігават потужності сонячної енергії.

У Європі, яка представила плани щодо швидкого відходу від російської енергетики, багато країн шукають альтернативні джерела викопного палива напередодні очікуваної енергетичної кризи цієї зими.

Проте екологи занепокоєні тим, що деякі країни, наприклад Німеччина, фінансують довгострокову інфраструктуру викопних ресурсів, зокрема нові термінали СПГ. Це може продовжити використання природного газу та зберегти високий рівень викидів.

Викиди Китаю та США

Аналіз Carbon Brief показав, що Китай, найбільше у світі джерело викидів вуглецю, демонструє найдовше зниження виробництва вуглецю за десять років. Так у першому кварталі 2022 року викиди знизилися на 1,4%.

В матеріалі зазначили, що в Китаї виробництво електромобілів і вантажівок за рік подвоїлося до 20% усіх нових транспортних засобів. Окрім того, кількість вітрогенераторів і сонячних електростанцій, які були введені в експлуатацію за перші чотири місяці 2022 року, зросла на 100% порівняно з рекордним рівнем, встановленим у 2021 році.

Хоча видобуток вугілля збільшився, експерти вважають, що викиди в Китаї скоротяться. Окрім того, зменшення викидів могло б бути більш масштабним, якби не економічна криза.

У США, попри кліматичні зусилля президента Байдена, спостерігається черговий нафтовий бум. Згідно з аналізом Rystad Energy, очікується, що потоки нафти з Пермського басейну зростуть приблизно на 1 мільйон барелів на день у 2022 році. Регіон у Західному Техасі зараз має вищий обсяг виробництва, ніж будь-яка країна, крім Росії та Саудівської Аравії.

Температурний поріг у 1,5°C

Щоб зберегти цю ключову мету Паризької кліматичної угоди, до 2030 року необхідно скоротити викиди вуглецю майже вдвічі. Але нещодавні дані Метеорологічного бюро Великобританії вказують на те, що зараз існує “шанс п’ятдесят на п’ятдесят” тимчасово перевищити температурний поріг протягом наступних п’яти років. Проте перевищення температурного порогу матиме негативні наслідки для країн, що розвиваються, і малих острівних держав.

Вони побоюються, що відсутність політичної зосередженості багатих країн на цьому ключовому питанні посилює загрозу.

"По суті, війна та вартість життя не повинні використовуватися як привід для того, щоб ціль 1,5C вислизнула за межі досяжності. І адекватне, справедливе фінансування для клімату є невід’ємною частиною нашого утримання на цьому шляху", – сказав посол Конрод Хант з Антигуа і Барбуди, який є провідним учасником переговорів від Альянсу малих острівних держав.

Прогрес в умовах війни та кризи вартості життя

Попри наявність багатьох проблем, учасники вважають, що є підстави для обережного оптимізму, адже енергетична криза зробила дискусії про теплові насоси та електромобілі частиною мейнстріму.

Боннські переговори також можуть стати моментом, коли вирішення проблеми клімату стане ключем до вирішення інших проблем.

"Сьогодні існує ряд взаємопов’язаних криз, і уряди можуть скористатися цією можливістю, щоб подолати ці кризи, скористатися можливостями та побудувати глобальне співробітництво, яке необхідно", – сказав Девід Васьков, з Інституту світових ресурсів.

Нагадаємо, єврокомісар заявив, що війна в Україні не може бути виправданням для затримки Green Deal.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, експерти розповіли, як війна в Україні та енергетична криза вплинули на “Fit for 55”.

Читайте також
Польща отримає €300 мільйонів для підтримки шахтарів, які втратять роботу
Польща отримає €300 мільйонів для підтримки шахтарів, які втратять роботу

Програма також стимулюватиме дострокове закриття шахт

Суд призначив покарання випалювачу деревного вугілля на фермерських землях Хмельниччини
Суд призначив покарання випалювачу деревного вугілля на фермерських землях Хмельниччини

Без жодного дозволу підприємець встановив 11 піролізних пічок та налагодив виробництво

На Рівненщині виявили нелегальні печі для випалювання вугілля
На Рівненщині виявили нелегальні печі для випалювання вугілля

Поліцейські відкрили кримінальне провадження за забруднення повітря

ТОП-20 найбільш енергетично залежних від вугілля країн світу. Інфографіка
ТОП-20 найбільш енергетично залежних від вугілля країн світу. Інфографіка

Україна посіла 12 місце у рейтингу з 22% вугільної генерації