Війна в Україні не може бути виправданням для затримки Green Deal, – єврокомісар shutterstock

Війна в Україні не може бути виправданням для затримки Green Deal, – єврокомісар

Катерина Бєлоусова

Зусилля щодо заповнення прогалин у глобальних ланцюгах поставок можуть йти пліч-о-пліч із зеленими цілями

Зелена угода, яка містить знакові стратегії  "Від ферми до столу" та "Біорізноманіття", залишатиметься ключовим пріоритетом Європи, незважаючи на війну в Україні.

Про це заявив комісар ЄС з питань сільського господарства Януш Войцеховський, повідомляє Food Navigator.

Войцеховський назвав війну в Україні "сейсмічною подією", від якої поштовхи будуть відчуватися протягом багатьох років.

В матеріалі зазначили, що війна спровокувала третю глобальну продовольчу кризу за останні 15 років, особливо вплинувши на постачання пшениці, злаків та харчових олій. Так в Україні заблоковано близько 20 мільйонів тонн пшениці, а експорт зерна значно скоротився.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн звинуватила Росію у навмисному накопиченні та блокуванні постачання продовольства, щоб підвищити ціни та "шантажувати" країни з метою скасування санкцій.

Ймовірна зміна стратегії стійкості Комісії під впливом певних лобістських груп, для підвищення продуктивності в короткостроковій перспективі викликає занепокоєння деяких експертів. Наприклад, реалізація пропозицій Німеччини, які пропонують відкласти нові правила ЄС щодо сівозміни, щоб збільшити виробництво пшениці. 

“Різноманітні сівозміни можуть допомогти зміцнити стійкість сільськогосподарського ґрунту. Але відтермінування правил було б прагматичним рішенням, яке дозволить фермерам зміцнити глобальні пропозиції без погіршення інших криз, таких як кліматична катастрофа та втрата біорізноманіття", – сказав міністр сільського господарства Німеччини Джем Оздемір. 

Войцеховський зазначив, що зусилля щодо заповнення прогалин у глобальних ланцюгах поставок можуть йти пліч-о-пліч із зеленими цілями Комісії щодо впровадження нового законодавства про циркулярну економіку, реконструкцію будівель, біорізноманіття, сільське господарство та інновації.

"Війна в Україні не може бути виправданням для затримки Зеленої угоди. Зараз ми зосереджені на тому, щоб полегшити страждання", – сказав він, – "Про допомогу Україні протистояти агресору на ділах, а не на словах. Ці речі важливі, але дозвольте мені бути дуже чітким: жодна з них не є несумісною з амбітними діями щодо нашого навколишнього середовища”.

За його словами, виклик продовольчої безпеки, створений війною, є  глобальним, а не локальним, і Європа не стикається з нестачею продовольства. Саме логістика, а не виробництво, допоможе вирішити цю проблему. Для полегшення експорту продовольства з України ЄС будує "смуги солідарності".

"Збільшення виробництва в ЄС не було б чарівним рішенням для допомоги нашим міжнародним партнерам. Нам потрібно проявити солідарність з найбільш вразливими країнами та збільшити місцеве стале виробництво їжі, щоб зменшити структурну залежність",зазначив Войцеховський. 

Він також додав, що ЄС повинен допомогти економіці України, щоб вона процвітала, а не створювати перешкоди та нову конкуренцію.

"Жахлива війна в Україні – це не привід відкладати Зелену угоду, а інтенсифікувати нашу роботу щодо її реалізації", – зазначив він.

Войцеховський планує до літа прийняти пропозицію щодо сталого використання пестицидів та представити нові ініціативи щодо насіння, маркування харчових продуктів, благополуччя тварин та стійкості до протимікробних препаратів. Адже, як раніше зазначала Єврокомісія, продовольча безпека може бути досягнута лише завдяки сталості.

"Ми не можемо весь час зосереджуватися на збільшенні виробництва. По суті, ми не можемо відмовитися від Зеленої угоди. Зелена угода не померла. Якщо ми хочемо їсти здорову їжу, якщо ми хочемо пити чисту воду, ми повинні змінити свій підхід і те, як ми сприймаємо нашу природу, наш ландшафт", – сказав Міністр сільського господарства Чехії Зденек Некула, який з липня очолюватиме Раду сільського господарства та рибальства.

Проте найближчим часом питання щодо помʼякшення екологічних зобов’язань Комісії через наслідки війни в Україні, ймовірно, залишиться.

Нагадаємо, аграрії розкритикували органічне землеробство на тлі дефіциту продовольства.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Green Week 2022 розповіли, як руйнування природи в Україні вплине на весь світ.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки