Війна та держдопомога можуть прискорити “зелений” перехід на 10 років Shutterstock

Війна та держдопомога можуть прискорити “зелений” перехід на 10 років

Катерина Бєлоусова

У 2022 році світова економіка стала на 2% менш енергоємною

Аналітики Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) припустили, що російсько-українська війна, а також програми державної допомоги в США та ЄС прискорять енергетичний перехід на 5-10 років.

Очікується, що глобальна потужність “зеленої” енергії зросте на 2400 гВт між 2022 і 2027 роками, що еквівалентно всій встановленій потужності Китаю сьогодні, повідомляє The Economist.

Зазначається, що таке зростання відновлювальної енергетики на 30% перевищує прогноз МЕА у 2021 році до повномасштабного вторгнення росії в Україну. Протягом 2022-2027 років на відновлювані джерела енергії припадатиме 90% збільшення глобальних генеруючих потужностей. 

В матеріалі підкреслили, що в цей період також очікується зменшення використання викопного палива, зокрема вугілля. Через енергетичну кризу багато країн світу відновили або розширили видобуток вугілля, роботу вугільних електростанцій та відтермінували їхнє закриття. 

Автори наголосили, що у 2022 році споживання вугілля зросло на 1,2%, вперше в історії перевищивши 8 млрд тонн. Очікується, що попит на вугілля залишатиметься високим до 2025 року. Але цей підйом буде пом’якшений збільшенням використання відновлюваних джерел енергії, і після 2025 року він зменшиться.

“Минулого року глобальні капітальні витрати на вітрові та сонячні активи зросли з $357 мільярдів до $490 мільярдів, вперше перевищивши інвестиції в нові та існуючі нафтові та газові свердловини. Консалтингова компанія Rystad Energy вважає, що інвестиції продовжуватимуть зростати протягом наступних двох років”, – підкреслили вони.

economist.com

Зазначається, що в енергетичному переході важливу роль відіграватиме і енергоефективність. Так у 2022 році світова економіка стала на 2% менш енергоємною, якщо виміряти кількість енергії, яку вона використовує для виробництва однієї одиниці ВВП. Це найшвидший темп збільшення показника за 10 років.

“У зв’язку з тим, що "зелена" енергетика працює з турбонаддувом, а використання викопного палива зменшується, викиди вуглекислого газу, схоже, будуть падати значно швидше, ніж очікувалося лише 12 місяців тому”, – наголосили автори.

За даними компанії з обробки даних s&pGlobal, викиди від спалювання енергоносіїв досягнуть піка у 2027 році, а не у 2028 році, як очікувалося до війни. 

“Недавній шалений порив на використання викопного палива навряд чи триватиме довго, чи буде достатньо великим, щоб протистояти зеленому буму”, – йдеться в матеріалі.

economist.com

Нагадаємо, дослідження аналітичного центру Ember показало, що у 2022 році відновлювальна енергетика виробила 22% від усієї електроенергії у державах ЄС, випередивши енергію, вироблену з газу (20%) та вугілля (16%).

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, новий прогноз нафтогазового гіганта BP (раніше – British Petroleum) показав, що російсько-українська війна вплине на довгостроковий попит на енергоносії та прискорить світовий “зелений” перехід.

Читайте також
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня