В ЄС відновлювальна енергетика у 2022 році вперше “обігнала” газ та вугілля shutterstock

В ЄС відновлювальна енергетика у 2022 році вперше “обігнала” газ та вугілля

Катерина Бєлоусова

У 2023 році сонячна та вітрова енергія зросте ще на 20%

Дослідження аналітичного центру Ember показало, що у 2022 році відновлювальна енергетика виробила 22% від усієї електроенергії у державах ЄС, випередивши енергію, вироблену з газу (20%) та вугілля (16%).

Використання додаткових обсягів ВДЕ заощадило ЄС на закупівлі менших обсягів газу $10 мільярдів за рік, повідомляє Impakter.

В матеріалі наголосили, що російсько-українська війна змінила енергетичний ландшафт Євросоюзу, зокрема посиливши перехід до відновлюваної енергії. Так у 2022 році виробництво сонячної та вітрової енергії перевищило виробництво ядерної енергії (20%).

За прогнозами аналітиків у 2023 році сонячна та вітрова енергія зросте ще на 20%, тоді як виробництво викопного палива може впасти на рекордні 20%, подвоївши рекорд 2020 року. 

В матеріалі підкреслили, дефіцит газу викликав побоювання, що ЄС може знову перейти на вугільну генерацію. Однак цього здебільшого уникали. Виробництво вугілля в ЄС зросло на 7%, що додало 0,3% світового виробництва вугілля порівняно з 2021 роком, а виробництво газу в ЄС зросло на 0,8%. 

Аналітики наголосили, що це не є суттєвим підвищенням контексту. За весь 2022 рік ЄС імпортував 22 мільйони тонн вугілля. З цього використали лише третину. Виробництво вугілля фактично впало на 6% з вересня по грудень 2022 року, і, попри суперечливе розширення Німеччиною вугільної шахти на початку 2023 року, очікується, що ця тенденція продовжиться. 

В матеріалі пояснили, що падіння попиту на вугілля наприкінці 2022 року повʼязане з падінням попиту на електроенергію: ЄС використав на 8,5% менше електроенергії в останньому кварталі 2022 року порівняно з останнім кварталом 2021 року через поєднання м’якої погоди та високих цін на енергоносії. 

Фахівці Ember пояснили, що перехід на ВДЕ означатиме значне та швидке зростання попиту на електрифікацію, зростання теплових насосів, електромобілів та електролізерів у 2022 році. 

В матеріалі наголосили, що у 2022 році було встановлено на 47% (41 ГВт) більше СЕС, ніж у 2021 році, а 20 країн ЄС досягли найвищої за всю історію частки сонячної електроенергії. Європейські домогосподарства інвестували значні кошти в сонячні батареї для дахів, підтримані урядовими ініціативами, і зараз дахові сонячні панелі становлять 66% від загальної встановленої сонячної потужності ЄС.

Нагадаємо, у Німеччині близько 1000 екоактивістів протестують проти розширення вугільної шахти Garzweiler компанії RWE за рахунок знесення села Люцерат.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, звіт промислової групи SolarPower Europe показав, що у 2022 році в ЄС встановили рекордні 41,4 ГВт потужностей сонячної енергії, що на 47% більше ніж у 2021 році.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності