З 10 грудня пластикові пакети в Україні платні: чим їх замінити Bigl.ua

З 10 грудня пластикові пакети в Україні платні: чим їх замінити

Олена Яценьо

Які екологічні альтернативи полімерних пакетів

З 10 грудня в Україні почав діяти перший етап обмежень на обіг пластикових пакетів в Україні. Безплатне їх розповсюдження в магазинах тепер заборонено, а за один пакет доведеться заплатити від 2 до 3 гривень.

Але навіщо платити за шкідливу для довкілля річ, якщо можна прийти до магазину з екоторбою чи іншим екологічним аналогом поліетиленових пакетів. Які альтернативи вже можна використовувати замість звичайних пакетів – читайте в матеріалі ЕкоПолітики.

Екологічною заміною пакетів із поліетилену можуть стати:

Екоторби, шопери та інші багаторазові сумки з тканини. Такий варіант заміни є не лише екологічним, а й місткішим та більш стильним. Окрім того, їх можна прати, а отже, такі альтернативи послужать не один рік.Орієнтовна вартість екосумки – від 9 до 200 гривень. Ціна залежить від матеріалу, бренду, дизайну тощо.

Shutterstock

Плетені сумки, або "авоськи". За функціоналом вони схожі до екосумок, але придатні тільки для більш габаритних продуктів (хліб, молоко, упаковки з крупами). Такі сітки, зв’язані гачком, теж придатні до багаторазового використання. До того ж вони сьогодні ще й у тренді. Ціна авоськи середніх розмірів, яка витримує до 9 кг, – від 60 до 100 гривень.

Паперові пакети, пакети з крафт-паперу, обгортковий папір – найпростіший спосіб пакування. Нині є паперові пакети, розраховані на велику вагу, і вони анітрохи не гірші за поліетиленові. Вони коштують приблизно від 10 до 12 гривень.

Екомішечки. Такі торбинки підходять для зберігання сипучих продуктів: борошна, різних круп, цукру, горіхів, овочів, фруктів. Вони теж є багаторазовими, адже матеріал можна прати. Такий мішечок можна як зшити самому, наприклад, зі старого тюлю, так і придбати готовий – від 60 до 200 гривень.

Контейнери. Їх можна використовувати коли потрібно купити щось, для чого не підійдуть ані паперові пакети, ані торбинки-сітки — м’ясо, заморожена риба, ягоди тощо.

Рюкзак. Деякі продукти можна просто скласти в рюкзак, без використання великої кількості пакетиків.

Нічого. Це теж альтернатива. Часто ми використовуємо пакети просто за звичкою, коли цілком можна обійтися без них. Один предмет, як-от зубну пасту, можна донести з магазину в руці чи кишені.

Нагадаємо, що ексміністр захисту довкілля Роман Абрамовський розповів, що в Україні заборонять після поліетиленових пакетів.

Раніше ЕкоПолітика також повідомляла про флешмоб, у якому українці розривають стосунки з пластиковим пакетом.

Флешмоб в українському сегменті фейсбуку запустили невдовзі після того, як у червні Верховна Рада ухвалила Закон "Про зменшення обігу пластикових пакетів на території України".

Читайте також
Українці скоротили використання пластикових пакетів на 40%
Українці скоротили використання пластикових пакетів на 40%

В деяких мережах супермаркетів продажі біорозкладних пакетів у 2022 році зросли в 13-15 разів

З Українських супермаркетів остаточно зникнуть пластикові пакети
З Українських супермаркетів остаточно зникнуть пластикові пакети

Поширення біорозкладних пакетів сприятиме розвитку компостування в Україні

Львівські екоактивісти розповіли, як біорозкладні пакети можуть спростити життя
Львівські екоактивісти розповіли, як біорозкладні пакети можуть спростити життя

Збір у біорозкладних пакетах полегшує і здешевлює вивіз органічних відходів

Альтернатива пластиковим пакетам у “Сільпо” викликала обурення екоактивістів. Фото
Альтернатива пластиковим пакетам у “Сільпо” викликала обурення екоактивістів. Фото

Нові пакети складаються з матеріалу, який схожий на одноразові маски та одноразові простирадла для косметичних та медичних кабінетів