Верховна Рада затвердила бюджет на 2022-й рік: що змінилося у видатках на екологію?

Верховна Рада затвердила бюджет на 2022-й рік: що змінилося у видатках на екологію?

Іван Шевчук

У Держбюджеті на 2022-й серед екологічних видатків найбільше добавку отримали природоохоронні заходи та лісівництво

2 грудня Верховна Рада  затвердила Державний бюджет на 2022-й рік. На Міністерство захисту довкілля виділили на 5% більше коштів, ніж минулого року.

ЕкоПолітика проаналізувала документ і пропонує своїм читачам ознайомитися з основними статтями екологічних видатків (щоб переглянути текст законопроєкту, доскролльте до кінця сторінки).

У держбюджеті-2022 на Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України виділили 11,6 млрд грн. У попередньому бюджеті було близько 11 млрд.

Кому додали найбільше?

На природоохоронні заходи, зокрема на покращення стану довкілля виділили 228,6 млн грн. Це ледь не на 40% більше, ніж у 2021-му. Причому спочатку на цю статтю було виділено навіть менше коштів, ніж торік. Однак при підготовці документу до другого читання на охорону природи додали 100 млн грн.

Помітно зросли видатки на наукову діяльність у сфері захисту довкілля та на підвищення кваліфікації профільних кадрів. У першому випадку сума зросла з близько 57 млн до понад 76 млн, у другому – з 45,6млн до млн до понад 55 млн грн.

Що у енергетиці?

Ще після розгляду проєкту держбюджету у першому читанні експерти зауважували, що його орієнтованість на екологію значною мірою визначається структурою фінансування тих галузей, які справляють основне навантаження на довкілля. Передусім – енергетики.

На реформування та розвиток енергетичного сектора цього разу виділили понад 31 млн грн. Це, звісно більше, ніж 25,4 млн у бюджеті-2021, але надзвичайно мало як для потужної стратегічної галузі. Нині вона потребує ледь не революційних змін не тільки з міркувань екології, але й для того, щоб просто уникнути енергетичного колапсу вже у найближчі роки, коли почнуть спинятися українські АЕС.

Позитивний момент – дещо для відновлюваних джерел енергії. В бюджеті передбачено 350 млн грн на реконструкцію гідроелектростанцій ПрАТ "Укргідроенерго".

В інших енергетичних статтях цифри дуже скромні. На заходи з ліквідації неперспективних вугледобувних підприємств бюджет передбачає ту ж суму, що й раніше – близько мільярда. На реструктуризацію вугільної галузі – трішки більше 4 млрд проти близько 3 млрд. торішніх. Для того, щоб проводити декарбонізацію у темпах, на які від нас чекає Європа, фінансування не є достатнім.

На збереження тепла

Для Фонду Енргоефективності у бюджеті-2022 передбачено близько 2,6 млрд грн. Голова підкомітету з питань зміни клімату екологічного Комітету ВР Леся Василенко вважає, що цього – замало:

"2,6 млрд вистачить на утеплення і переобладнання ну може 500-700 багатоповерхівок. Для розуміння: їх 180 тисяч в Україні. Тому такими темпами ми будемо скорочувати шкідливі викиди та розміри платіжок ще зі 100 років. Щоб уряд виконав зобов’язання по зменшенню викидів за Паризькою угодою, на енергоефективність з державного бюджету мали б дати мінімум 16 млрд грн. Це при тому, що +24 млрд мали б надійти до Фонду Енергоефективності з боку міжнародних партнерів і з місцевих бюджетів. Так, за розрахунками тих же урядових експертів треба 40 млрд щороку до 2035 року, щоб у сфері енергетики справді зменшились викиди парникових газів".

Ще один недолік бюджету-2022 Василенко вбачає у тому, що він не передбачає "теплих кредитів", коли держава відшкодовує частину позики на енергоефективність:

"На них у цьому бюджеті - 0.  У 2020 році було 150 млн грн, і ними люди успішно користувались".

Що іще змінилося?

Державне агентство України з управління зоною відчуження отримало близько 2 967  млн грн. проти 3 041 млн поточного року. Це зумовлено, вочевидь, характером і обсягом робіт, потрібних на нинішньому етапі.

Водночас ледь вдвічі збільшили фінансування лісового господарства – 618 млн грн. проти 319 на поточний рік. Кошти значною мірою будуть спрямовані на охорону лісів, в тому числі – і від пожеж, котрі позаторік стали справжньою катастрофою для наших зелених насаджень.

Іще з позитивного – більше грошей дадуть на збереження заповіднику "Асканія-Нова" – 53, 6 млн грн, проти 34,1 млн грн цьогорічного фінансування.

Окремий рядок на 50 млн грн передбачений і для Національного дендропарку "Софіївка".

З урахуванням всіх причетних до екології видатків, можемо зробити висновок, що турбота про довкілля наступного року буде профінансована не гірше, ніж у поточному. Швидше можемо навіть говорити про невеличкий плюс.


Коли проєкт держбюджету розглядали ще у першому читанні, ЕкоПолітика подавала його перевірку на екологічність.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності