Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану shutterstock

Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Катерина Бєлоусова

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада у середу, 20 березня, схвалила в цілому законопроєкт №9456 “Про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану”, який має розблокувати експорт біогазу до ЄС.

За документ проголосували 297 народних депутатів, повідомляє нардеп з фракції "За майбутнє" Сергій Лабазюк у Facebook.

Він пояснив, що законопроєкт розробляли в рамках Меморандуму між ЄС та Україною щодо стратегічного партнерства у сфері біометану, водню та інших синтетичних газів. Ухвалення документа дозволить Україні долучитися до європейської мережі виробників біометану.

“Це потужний крок на шляху до нашої енергонезалежності і руйнування залежності ЄС від рф, це додаткові кошти в держбюджет, робочі місця та розвиток українського агропромислового комплексу”, – сказав Лабазюк.

У Біоенергетичній асоціації України розповіли, що ухвалення законопроєкту дозволить подолати критичний барʼєр на шляху експорту біометану.

В повідомленні зазначили, що тепер потрібно:

  • внести зміни в накази Міністерства фінансів від 30.05.2012 №629 "Про митні формальності на трубопровідному транспорті та лініях електропередачі" та від 20.04.2015 №448 "Про затвердження Переліку товарів, митне оформлення яких здійснюється Енергетичною митницею Державної митної служби України";
  • чітко визначити на рівні уряду яке міністерство і посадова особа відповідають в Україні за розвиток виробництва біометану. Встановити їм персональні KPI (ключові показники ефективності) з цих питань;
  • розробити і затвердити дорожню карту і стратегію розвитку галузі.  

В Асоціації підкреслили, що завдяки закону №1820-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку виробництва біометану" прийнятого восени 2021 року, в країні почалося активне будівництво біометанових заводів. Наразі два таких заводи вже збудовано, а декілька обʼєктів у процесі будівництва. Протягом 2024-2025 років заплановане відкриття 10 нових обʼєктів із потужністю від 1,5 млн м3 біометану на рік кожен. 

Зазначається, що до 2030 року Україна може досягти виробництва до 1 млрд м3 біометану на рік, а до 2050-го – до 20 млрд м3/рік. 

“Україна може стати повноцінним партнером ЄС, бо має надійну газотранспортну мережу і практично невичерпну сировинну базу як аграрна держава”, – наголосили в Асоціації.

У повідомленні додали, що біометан абсолютно готовий для закачування в газову мережу, тому не потрібні інвестиції у модернізацію газорозподільних і газотранспортних систем та обладнання. Окрім того, з урахуванням біомаси з покривних культур, які можуть бути вирощені на 20% ріллі, потенціал виробництва біометану в Україні становить 21,8 млрд м3 на рік. 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев додав, що законопроєкт також піднімає поріг вартості товарів, які пересилають ФОПи та підприємства за межі України в міжнародних поштових або експрес-відправленнях, без письмового декларування. Раніше для товарів вартістю понад €150 потрібно було подавати письмову митну декларацію. Тепер поріг сягатиме €1000, що зменшить витрати бізнесу та прискорить логістику.

Нагадаємо, 7 лютого Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №9456 “Про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану”, який покликаний розблокувати експорт біогазу до ЄС. Документ зареєстрували у липні 2023 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, радник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олексій Рябчин заявив, що вирішення питання щодо розвитку галузі біометану допоможе Україні отримати вищу оцінку від Єврокомісії. Директор з розвитку та інвестицій групи компаній VITAGRO Сергій Савчук підкреслив, що саме експорт є основою для розвитку галузі.

Читайте також
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану
Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року

В Японії розробили ракетний двигун, який працює на біопаливі з коров’ячого гною
В Японії розробили ракетний двигун, який працює на біопаливі з коров’ячого гною

Біогаз допоможе зменшити викиди від сільського господарства, яке створює 14% світових викидів парникових газів