У KNESS розповіли подробиці тестування першого промислового накопичувача енергії kness.energy

У KNESS розповіли подробиці тестування першого промислового накопичувача енергії

Олена Яценьо

Це перший накопичувач, який розробили, спроєктувати та виготовили повністю в Україні

У кінці липня Вінницька міська рада видала KNESS містобудівні умови й обмеження на будівництво промислової системи накопичення енергії (Energy Storage System, СНЕ).

Подробиці тестування першого промислового накопичувача розповів директор KNESS Energy Сергій Кравчук в інтерв'ю проєкту "Енергореформа" інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна".

За його словами, промислова система накопичення енергії станом на сьогодні розташована на будівельному майданчику та перебуває під напругою. Нині СНЕ проходить відповідне тестування та підготовку до сертифікації для отримання статусу постачальника допоміжних послуг. Приєднати СНЕ заплановано до мереж оператора системи розподілу.

"Під час пусконалагодження інженери-розробники Energy Storage System з KNESS RnD Center перевірятимуть правильність і надійність роботи усіх її окремих пристроїв і комплексів Energy Management System (EMS), а також досліджуватимуть алгоритми роботи програмного забезпечення, що керує системою, та її функціонування загалом", – розповів про процедуру тестування директор KNESS.

Основні ринки, на яких мають намір задіяти електроустановку, – це ринки допоміжних послуг і балансувальний.

Зазначимо, що перший промисловий накопичувач енергії потужністю 1 МВт, розроблений і виготовлений вітчизняними виробниками, встановлять у Вінниці. Замовником та інвестором розробки виступила група компаній KNESS.

"Поки що передчасно говорити про остаточний розмір конкретних інвестицій, оскільки проєкт постійно вдосконалюється та модернізується", – зазначив Кравчук.

Директор KNESS Energy Сергій Кравчук

Він також поділився, що KNESS планує й далі формувати продукти балансування електроенергетичної системи України для досягнення цілей сталості розвитку електроенергетичного сектору та подальшого нарощування обсягів ВДЕ в Україні.

"Зараз економічно доцільними є централізовані послуги балансування, на що й буде спрямовано першочергові цілі компанії. З розвитком технологій накопичення та появи економічної доцільності встановлення накопичувачів у побутовому секторі компанія буде готова надавати децентралізовані технологічні рішення для локального накопичення електричної енергії шляхом агрегації активних споживачів – прос’юмерів", – запевнив керівник компанії.

Також, зазначив Кравчук, група компаній KNESS активно працює спільно з НЕК "Укренерго", НКРЕКП та енегокомітетом ВРУ над створення законодавчої та регуляторної моделі роботи системи накопичення енергії.

Він наголосив, що відсутність законодавчої бази є найголовнішою перепоною для старту та розвитку систем накопичення на ринку електричної енергії України. Зокрема, законодавством не визначено такого окремого учасника ринку, як накопичувач.

Довідка. KNESS – це українська група компаній міжнародного рівня, яка розробляє технології та втілює проєкти традиційної та відновлюваної енергетики.

KNESS закриває весь цикл електропостачання чистою енергією: від проєктування, будівництва сонячних станцій до виготовлення обладнання й комплектуючих для СЕС, оперативно-технологічного обслуговування та постачання електроенергії. KNESS має власний центр інноваційних і технологічних розробок (RnD центр).

У портфелі групи компаній KNESS – 108 побудованих сонячних електростанцій, загальною потужністю 1,2 ГВт. У цю кількість входять сонячні електростанції, побудовані повністю з комплектуючих власного виробництва. KNESS є виробником обладнання для СЕС. Компанія надає послуги з електрозабезпечення, обліку та прогнозування фотоелектричної генерації. В обслуговуванні та експлуатації у KNESS 107 об’єктів ВДЕ загальною піковою потужністю 1,33 ГВт.

Компанія вперше в країні планує розпочати виробництво "зеленого" водню. Окрім того, створити систему малого розподілу електроенергії для індустріальних парків.

Нагадаємо, що ЕкоПолітика дослідила тему систем накопичення енергії. За 10 років цей сектор у світі виріс у 48 разів, середньорічні темпи зростання становлять 47%. За прогнозами Bloomberg NEF, до 2040 року сумарна потужність СНЕ у світі перевищить 1 ТВт.

Нині народні депутати України зареєстрували кілька законопроєктів, які створюють умови для впровадження систем накопичення електричної енергії: № 5436 від 28.04.2021, де серед розробників – народний депутат Олексій Кучеренко, № 5436-1 від 11.05.2021 від народного депутата Юрія Камельчука та законопроєкт № 5436-2 від 19.05.2021 депутата Андрія Геруса.

Читайте також
Українців закликали економити електроенергію кожного дня
Українців закликали економити електроенергію кожного дня

Зменшити навантаження на мережу може кожен

Електрифікація може зменшити споживання енергії до 2050 року згідно з планом EDF
Електрифікація може зменшити споживання енергії до 2050 року згідно з планом EDF

Електрифікація може зменшити споживання енергії транспортом, будівлями, а також викиди CO2

ОСББ у Коломиї можуть отримати відшкодування за енергозберігаючі заходи
ОСББ у Коломиї можуть отримати відшкодування за енергозберігаючі заходи

В Україні стимулюють впровадження енергозберігаючих заходів

Українцям розповіли, як зробити дім енергобезпечним
Українцям розповіли, як зробити дім енергобезпечним

"Розумний" лічильник та використання побутових приладів вночі дозволять економити на оплаті рахунків до 30–40%