ВДЕ у кожний дім: українці вимагають можливостей для енергонезалежності громад shutterstock

ВДЕ у кожний дім: українці вимагають можливостей для енергонезалежності громад

Катерина Бєлоусова

Запит на створення енергетичних кооперативів існує вже зараз

Українська громадськість закликала внести розвиток розподіленої генерації ВДЕ до цілей Плану відновлення після війни, що був представлений на конференції у Лугано 3-4 липня 2022 року.

Це відповідатиме принципам 4-го Енергетичного пакету "Чиста енергія для всіх європейців", повідомляє громадська організація “Екодія” у Facebook з посиланням на спільну позицію ГО, бізнесу та представників муніципалітетів.

В повідомленні наголосили, що в громадах та серед бізнесу існує попит на використання локальних “зелених” джерел енергії, які зможуть забезпечити енергетичну незалежність та безпеку, особливо з врахуванням досвіду повномасштабної війни.

Громадськість рекомендує включити у План відновлення заходи щодо впровадження децентралізованих об’єктів ВДЕ та підтримки об’єднань в енергетичні кооперативи. Адже мала генерація, зокрема сонячні панелі на будинках, мінівітрові установки, мінібіогазових електростанцій та енергетичні кооперативи, можуть стати основою для “зеленого” відновлення енергетичного сектору України та забезпечити громадам доступ до електроенергії.

В заяві зазначили, що основою заходів в Плані відновлення, має стати концепція енергетичної свободи, що передбачає максимально можливу здатність окремих домогосподарств, організацій та громад виробляти енергію та управляти нею у своєму господарстві, мати відносини з іншими громадянами та організаціями щодо виробництва, розподілу, зберігання енергії, а також торгівлі нею.

Автори підкреслили, що для цього необхідно привести законодавство України та регуляторну базу до принципів 4-го Енергетичного пакету ЄС, зокрема впровадження механізмів підтримки локальних проєктів ВДЕ малої потужності та механізму net billing.

“Запит на створення енергетичних кооперативів, таких як "Сонячне місто" у Славутичі, існує вже зараз. Тому є потреба у подальшому розвитку малої генерації ВДЕ, особливо коли росія атакує енергетичну інфраструктуру”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Олексій Бадика, засновник і головний директор компанії “Атмосфера” галузі “зеленої” енергетики, заявив, що війна відчинила вікно можливостей для розвитку ВДЕ.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, виробники сонячної електроенергії закликали українців якомога швидше встановлювати сонячні панелі.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності