В Україні війна відчинила "вікно можливостей" для розвитку ВДЕ – експерт shutterstock

В Україні війна відчинила "вікно можливостей" для розвитку ВДЕ – експерт

Катерина Бєлоусова

Після життя частини населення в знеструмлених містах і селах, люди відчули важливість власної генерації

В Україні війна створила нову реальність, адже власна автономність і безперебійність енергопостачання стали основним драйвер попиту на домашні СЕС, що навіть призводить до дефіциту деякого обладнання.

Війна відчинила вікно можливостей для розвитку ВДЕ, заявив Олексій Бадика, засновник і головний директор компанії “Атмосфера” галузі “зеленої” енергетики, повідомляє Solar Energy Association of Ukraine у Facebook.

Він розповів, що до повномасштабної війни фахівці намагалися розширити обізнаність українців про сонячну енергетику та показати переваги саме власного її споживання та енергетичної свободи. До війни була дуже популярною ідея продавати державі надлишки виробленої електроенергії за пільговим тарифом.

“Нам було дуже важливо сформувати серед потенційних споживачів сонячної енергії запит на ідею збільшення власного споживання виробленої енергії. З приходом на нашу землю загарбників, те, що планувалося як робота на роки, відбулося за місяці”, – сказав Бадика.

Основні тренди суспільства:

  1. Практично повністю зник попит на сонячні електростанції під “зелений” тариф, адже більшість інвесторів втратили можливість отримувати виплати за вироблену енергію. 
  2. Відчутно збільшився попит на автономні домашні СЕС з використанням літієвих акумуляторів та СЕС під власне споживання. 

Тобто, споживачі почали в першу чергу забезпечувати безперебійність живлення і компенсувати власне споживання енергії. 

Бадика зазначив, що після життя частини населення в знеструмлених містах і селах, люди відчули важливість власної генерації, адже із сонячною станцією в будинку буде світло, тепло і працюватимуть всі електроприлади.

Окрім шалених збитків, пошкоджених об'єктів генерації і відтоку кадрів у галузі, війна також відчинила вікно можливостей для розвитку, зокрема по відбудові та енергомодернізації.

“За пару років ми бачимо галузь відновлюваної енергетики України однією з найіноваційніших і найефективніших в Європі. Принаймні, з точки зору законодавства, процедур, технічних регламентів, які будуть відповідати найсучаснішим світовим вимогам”, – сказав Бадика.

За кілька років неможливо перебудувати застарілі мережі. Однак можна створити всі необхідні умови і протестувати основні елементи нової, децентралізованої, сталої енергетичної системи. 

Це наблизить Україну до енергетичної свободи.

Бадика також закликав  представників бізнесу альтернативної енергетики брати участь у всіх ініціативах і бізнес об'єднаннях, які мають на меті сталий розвиток, децентралізацію енергетики та розвиток відновлюваної енергетики в Україні. Це посилить боротьбу за енергосвободу та перехід до “чистої” енергії. 

Необхідні зміни:

  • розумна регуляція ринку і створення умов для природного розвитку відновлюваної енергетики без додаткових субсидій і дотацій зі сторони держави;
  • обов'язкове прийняття законів про системи net-metering чи net-billing, та загальна лібералізація ринку енергетики;
  • зменшення регулювання і втручання держави, припинення адміністративного та податкового тиску на бізнес загалом. 

“Зараз час дати бізнесу робити свою справу, втриматися на плаву, зберігати робочі місця і наповнювати бюджет податками не по примусу, а за власним бажанням”, – сказав Бадика.

Більшість підприємців, власників і акціонерів українських компаній максимально залучені у допомозі армії та волонтерському русі, а також намагаються зробити все можливе для відновлення роботи свого бізнесу і збереження робочих місць, своєчасної сплати податків. 

“Також, постійно втілюються нові ідеї, однією з яких для нас стало створення бізнес хабу Atmosfera NRG.Space”, – додав він.

Нагадаємо, Міненерго ініціювало законопроєкт щодо підтримки виробництва “зеленої” електроенергії генеруючими установками споживачів, який передбачає заміну “зеленого” тарифу на нову модель підтримки Net billing.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Тернополі відкрили першу в Україні сонячну енергетичну систему SmartFlower, що схожа на квітку соняха, яка здатна до інтелектуального відстеження сонця, виробляючи до 40% більше енергії.

Читайте також
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху

У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони
У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони

Сонячні балкони – це частина масштабнішого переходу Європи на відновлювані джерела енергії

Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів