Вчені знайшли спосіб повністю усунути викиди вуглецю під час виробництва сталі shutterstock

Вчені знайшли спосіб повністю усунути викиди вуглецю під час виробництва сталі

Катерина Бєлоусова

Стартап вже зібрав $17 мільйонів за рахунок грантів від держави та гірничодобувних компаній

Ізраїльський космічний стартап Helios винайшов технологію виробництва сталі за допомогою спалювання натрію, що може вдвічі скоротити споживання енергії та повністю усунути прямі викиди вуглецю. 

Стартап продемонструє можливості технології у 2024 році на першому пілотному заводі, який зможе виробляти кілька тонн сталі на день, повідомляє NoCamels.

Зазначається, що дослідники знайшли такий спосіб випадково під час досліджень з отримання кисню з місячного ґрунту. Вчені зрозуміли, що технологія має потенціал для вирішення гострої екологічної проблеми Землі, а саме великих викидів вуглекислого газу під час плавки. Адже виплавка тонни сталі створює  дві тонни CO2.

"Це єдиний сплав, який людство виробляє найбільше – у 10 разів більше, ніж усі інші метали разом узяті", — сказав співзасновник і генеральний директор Helios Джонатан Гейфман.  

Він підкреслив, що технологія вимагає вдвічі менше енергії, порівняно з традиційним виробництвом сталі. Адже натрій у фірмовому обладнанні потрібно нагріти лише до 400°C, щоб відокремити кисень від заліза в руді. Потім кисень зв’язується з натрієм, утворюючи оксид натрію. Якщо речовину нагріти до 500°C – натрій відновиться і буде знову готовий до використання. Під час традиційного виробництва вуглець необхідно нагріти до 1400°C.

Зазначається, що стартап вже зібрав $17 мільйонів за рахунок грантів від держави та гірничодобувних компаній. Наразі стартап працює над розширенням технології. Після запуску пілотного заводу компанія планує продавати та ліцензувати своє обладнання звичайним металургійним заводам, а не конкурувати з ними.

"Наша програма полягає в декарбонізації галузі, і ми хочемо зробити це якомога ширше", – пояснив Гейфман.

Він додав, що комерціалізація технології для виробництва зеленої чистої сталі також є найкоротшим шляхом до фінансування та досягнення кінцевої мети космічного видобутку.

Нагадаємо, компанія Boston Metal отримала $20 мільйонів від Міжнародної фінансової корпорації Світового банку (IFC) на розробку остаточної технології виробництва зеленої сталі без водню за допомогою електролізу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, науковці з Індії розробили нову енергоефективну технологію  NCoE-CCU IIT Bombay з вловлювання вуглекислого газу та перетворення його на CO, з потенціалом для застосування в металургійному секторі.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС