В Індії розробили енергоефективну технологію вловлювання CO2 для металургії shutterstock

В Індії розробили енергоефективну технологію вловлювання CO2 для металургії

Катерина Бєлоусова

Технологія потребує температури 25-40°C та присутності води

Науковці з Індії розробили нову енергоефективну технологію  NCoE-CCU IIT Bombay з вловлювання вуглекислого газу та перетворення його на CO, з потенціалом для застосування в металургійному секторі.

Чадний газ є важливим інгредієнтом для перетворення залізних руд на металеве залізо в доменних печах, повідомляє Carbon Capture World.

Зазначається, що CO широко використовують у низці промислових процесів, особливо у формі синтез-газу. Технологія передбачає перетворення вуглекислого газу на чадний в електрокаталітичних умовах за температури навколишнього середовища в присутності води.

В матеріалі розповіли, що технологія вже отримала патент. Нововведення також прийняли до публікації в міжнародному журналі Nature Communications. Вона потенційно допоможе Індії досягти кліматичної нейтральності до 2070 року. 

В Carbon Capture World пояснили, що у металургійній промисловості CO використовують у доменних печах. Зараз газ утворюють шляхом часткового окислення коксового вугілля, що призводить до значного виробництва CO2 як кінцевого продукту цього процесу. 

“Якщо цей CO2 можна вловити та перетворити на CO, це може призвести до циклічної економіки в цьому процесі, одночасно зменшуючи викиди вуглецю та пов’язані з цим витрати”, – йдеться у матеріалі.

Пояснюється, що традиційно перетворення CO2 на CO відбувається при температурах 400-750°C з присутністю еквівалентної кількості водню. Однак нова технологія вимагає лише мінімальної енергії, адже процес відбуватися за температури 25-40°C у присутності води.

В матеріалі наголосили, що процес може бути вуглецево нейтральним, якщо використовувати зелену енергію для електрокаталізу. Наразі над технологією працює стартап UrjanovaC Private Limited для її застосування в металургійному секторі.

Нагадаємо, компанія Boston Metal отримала $20 мільйонів від Міжнародної фінансової корпорації Світового банку (IFC) на розробку остаточної технології виробництва зеленої сталі за допомогою електролізу, тобто без водню.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, керівник відділу екологічно чистої сталі компанії Primetals Technologies Олександр Флейшандерл заявив, що не існує універсального рішення для виробництва зеленої сталі і компанії мають поєднувати найкращі можливі рішення.

Читайте також
В ЄС виробники сталі знайшли спосіб уникнути прийдешньої кризи від зеленого переходу
В ЄС виробники сталі знайшли спосіб уникнути прийдешньої кризи від зеленого переходу

Через будівництво DRI-заводу вартість тонни сталі підвищиться приблизно на €50

Китай планує розширити СТВ на металургію до 2025 року
Китай планує розширити СТВ на металургію до 2025 року

У Китаї металургійна промисловість уже включена в 6 із 8 регіональних вуглецевих ринків

Австралія може стати новим осередком зеленої металургії
Австралія може стати новим осередком зеленої металургії

Для виробництва однієї тонни зеленої сталі потрібно 3,6 МВт-год електроенергії

Близький Схід та Північна Африка можуть стати новим лідером зеленої металургії
Близький Схід та Північна Африка можуть стати новим лідером зеленої металургії

MENA може стати світовим лідером з експорту екологічно чистого чавуну