Вчені розповіли, пластик якого кольору більш небезпечний для людей та довкілля shutterstock

Вчені розповіли, пластик якого кольору більш небезпечний для людей та довкілля

Ганна Велика

Вони також дали рекомендації виробникам, дизайнерам і споживачам

Команди вчених із університету Лестера у Великій Британії та університету Кейптауна в Південній Африці провели два паралельних взаємодоповнюючих дослідження і виявили, що пластик руйнується з різною швидкістю залежно від того, який колір він має. Найбільш схильними до руйнування та утворення мікропластику виявилися зразки яскравого синього, червоного та зеленого кольору.

Про це пише Euronews із посиланням на дослідження, опубліковане у журналі Environmental Pollution.

Вчені Лестерського університету розклали різнокольорові кришки з пляшок на даху будівлі університету й піддавали їх впливу сонця, опадів і вітру протягом 3 років. Науковці Кейптаунського університету використали у дослідженні різнокольорові пластикові предмети, знайдені на віддаленому пляжі в Південній Африці.

Висновки обох груп вчених збіглися: яскраві кольори пластику сприяють його швидшому розкладанню й утворенню мікропластику, порівняно з предметами, що мають більш приглушені кольори. Науковці виявили, що чорний, білий і сріблястий пластик майже не піддаються розкладанню, тим часом як пластик червоного, синього і зеленого кольору стає крихким і фрагментується. Це свідчить про те, що чорні, білі та сріблясті барвники захищають пластик від шкідливого ультрафіолетового випромінювання, яке змінює його полімерну структуру та робить його крихким.

Вчені кажуть, що це дослідження має велике значення для дизайну матеріалів, оскільки відсутність яскравих кольорів може допомогти зменшити забруднення довкілля мікропластиком, крихітні частинки якого вже дісталися скрізь: потрапили в хмари, “незаймані” доісторичні залишки і навіть були знайдені в організмі немовлят і  людських яєчках.

Науковці наполягають, що дизайнери і виробники мають задуматися про використання менш кольорового пластику, який має менший ризик розкладання і формування мікрочастинок. Вони повинні враховувати як можливість вторинної переробки матеріалу, з якого виготовляють недовговічні речі, так і ймовірність того, що він буде засмічувати навколишнє середовище.

“Для предметів, які використовуються на відкритому повітрі або піддаються впливу сонячного світла, наприклад, пластикових вуличних меблів, уникайте таких кольорів, як червоний, зелений і синій, щоб вони служили якомога довше”, – порадила доктор Сара Кі, яка керувала проєктом.

Як розповідала ЕкоПолітика раніше, мікропластик у повітрі може впливати на утворення хмар та погоду.

Читайте також
Вчені знайшли несподіване джерело мікропластику, присутнє в кожній оселі
Вчені знайшли несподіване джерело мікропластику, присутнє в кожній оселі

До цього часу ніхто особливо не звертав увагу на побутові губки, як потужних постачальників крихітних часток пластику у довкілля

Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні
Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні

Живі квіти та рослини будуть виглядати ефектніше і, голове, не будуть нести ніякої шкоди довкіллю

Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер