Дослідження виявило в організмі немовлят високий вміст мікропластику shutterstock

Дослідження виявило в організмі немовлят високий вміст мікропластику

Людмила Гончаренко

Вчені вважають, що немовлята отримують пластик під час годування з пластикових пляшок

Американські медики дослідили кал однорічних дітей і виявили в ньому в 13 разів більше мікропластику, ніж у дорослих.  

Про це свідчать результати дослідження, проведеного американськими вченим на чолі з Курунзахаламом Кеннаном (Kurunthachalam Kannan) з університету Нью-Йорка. Вони вирішили порівняти кількість мікропластику в калі дорослих і дітей. Висновки були опубліковані в Environmental Science & Technology Letters.

За допомогою мас-спектрометрії експерти вивчали вміст полікарбонату і поліетилентерефталату в зразках випорожнень десяти дорослих, шести дітей віком до одного року і трьох новонароджених. Дослідники стверджують, що мікропластик потрапляє в кишківник немовлят під час нагрівання пляшечок для годування, а також від штучних килимових покриттів. Автори додають, що заковтування мікропластику може бути небезпечним, оскільки дрібні частинки здатні проникати в кровотік і викликати запалення тканин і клітинну смерть.

До того ж,  мікропластик у формі мікрочастинок вже міститься в складі деяких косметичних засобів. Люди ковтають такі частинки, не помічаючи їх через надто малі розміри. Мікрочастинки поліпропілену, поліетилентерефталату (ПЕТ) і інших пластиків дослідники знаходили у людських випорожненнях, і навіть у плаценті (як у тканинах з боку матері, так і в тканинах з боку плода).

У калі дітей вміст ПЕТ виявився в 13 разів більше, ніж в калі дорослих: середня концентрація ПЕТ в калі дітей дорівнювала 36000 нанограмів на грам фекалій, а в калі дорослих – 2600 нанограмів на грам фекалій. Різниця в змісті полікарбонату була не такою значною. Мікропластик знайшли і в зразках меконію новонароджених, але в концентраціях менше порога кількісного визначення.

Нагадаємо, ЕкоПолітика писала про те, що з 3 липня у країнах Євросоюзу набула чинності директива, яка забороняє використання деяких видів пластикової продукції для одноразового використання.

Читайте також
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки

Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження
Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Дезінформація нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства