Забрудненим повітрям дихають 99% людей, — ВООЗ Shutterstock

Забрудненим повітрям дихають 99% людей, — ВООЗ

Катерина Бєлоусова

Якість повітря найгірша в регіонах Східного Середземномор’я та Південно-Східної Азії

За даними ВООЗ, 99% населення світу дихає повітрям, яке не відповідає стандартам якості, що спричиняє до 7 мільйонів смертей щороку через проблеми з диханням і кровотоком.

Агентство охорони здоров’я ООН закликає зменшення використання викопного палива, яке утворює забруднювачі, щоб запобігти загибелі та хворобам людей,  повідомляє NBC News.

Часточки, які забруднюють повітря, можуть проникати глибоко в легені, потрапляти у вени та артерії та викликати захворювання. Якість повітря найгірша в регіонах Східного Середземномор’я та Південно-Східної Азії, за якими йде Африка.

Ці частинки мають багато джерел, а саме транспорт, електростанції, сільське господарство, спалювання відходів і промисловість, а також природні джерела, наприклад пил пустелі.

ВООЗ, приблизно через шість місяців після того, як посилила свої рекомендації щодо якості повітря, опублікувала оновлення своєї бази даних про якість повітря, яка ґрунтується на інформації з 6000 муніципалітетів.

"Після виживання пандемії неприпустимо мати 7 мільйонів смертей, яких можна запобігти, і незліченну кількість втрачених років міцного здоров’я через забруднення повітря", – сказала доктор Марія Нейра, керівник департаменту ВООЗ з питань навколишнього середовища, зміни клімату та здоров’я. 

Вона також додала, що багато інвестицій все ще вкладається в забруднене навколишнє середовище, а не в чисте, здорове повітря.

База даних, яка традиційно розглядає два типи твердих частинок, а саме PM2,5 і PM10, вперше включила наземні вимірювання діоксиду азоту. Остання версія бази була випущена в 2018 році.

Діоксид азоту утворюється в основному в результаті спалювання палива, наприклад, через автомобільний рух, і найчастіше зустрічається в міських районах. Вплив може призвести до респіраторних захворювань на астму, та таких симптомів, як кашель, хрипи та утруднене дихання, а також більше госпіталізацій у лікарні та відділення невідкладної допомоги. 

Найвищі концентрації були виявлені в регіоні східного Середземномор’я.

Найбільше від забруднення постраждав світ, що розвивається. Так Індія має високий рівень PM10, а Китай – PM2,5.

Нагадаємо, в ООН заявили, що забруднене довкілля вбило більше людей ніж COVID-19.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на нараді Конвенції ООН про транскордонне забруднення повітря обговорили вплив війни на якість повітря України та інших країн.

Читайте також
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року

2 квітня були побиті температурні рекорди

На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря
На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря

Експерти висловили свої зауваження та пропозиції для впровадження новітніх систем збору даних

В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна
В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна

Перевищення рекомендованих ВООЗ концентрацій PM2,5 виявили у 92,5% країн і регіонів

На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря
На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря

Це дозволить цілодобово слідкувати за якістю повітря