На нараді Конвенції ООН про транскордонне забруднення повітря обговорили вплив війни на якість повітря України та інших країн shutterstock

На нараді Конвенції ООН про транскордонне забруднення повітря обговорили вплив війни на якість повітря України та інших країн

Катерина Бєлоусова

Забруднене повітря не має державних кордонів і викиди, викликані російською військовою агресією, переносяться на території інших держав

На засіданні 60-ї сесії Робочої групи зі стратегій та огляду Виконавчого органу Конвенції ООН про транскордонне забруднення повітря на великі відстані, заступниця Міністра з питань європейської інтеграції Ірина Ставчук розповіла про наслідки російської агресії для України та інших країн.

Вона наголосила, що масштабна агресія, яку підтримує Білорусь, створила багато екологічних ризиків, адже обстріли нафтобаз, хімічних заводів та інших промислових об’єктів мають безпосередній вплив на стан повітря, повідомляє Міндовкілля.

Захід розпочався хвилиною мовчання для вшанування пам'яті українців. Після цього директор відділу навколишнього середовища ЄЕК ООН Марко Кейнер засудив військову агресію РФ в Україні, яка призвела до значних жертв серед мирного населення, руйнувань та порушення стану довкілля.

Засідання триватиме з 11 по 14 квітня 2022 року в м. Женева, Швейцарія.

Попри воєнний стан у Міндовкіллі підготували щорічний звіт про викиди забруднюючих речовин у атмосферне повітря. Окрім того, експерти вже намагаються спрогнозувати, якими будуть викиди за поточний рік. 

"Забруднене повітря не має державних кордонів. Викиди в атмосферу, викликані російською військовою агресією на нашій території, переносяться і впливають на територію інших держав", – зауважила Ставчук.

Вона також розповіла про роботу оперативного штабу при Міндовкіллі, який збирає інформацію про стан довкілля та екологічні злочини країни-агресора. 

Наразі тривають роботи над новим модулем на базі Єдиної екологічної платформи "ЕкоСистема" – “ЕкоЗагроза”. Вона передбачає форму для фіксації екологічних злочинів, обробку та передачу інформації до відповідних державних органів. 

Заступниця Міністра звернула увагу, що РФ серйозно порушила свої зобов'язання за міжнародними договорами. Адже відповідно ст. 26 Віденської конвенції про право міжнародних договорів кожен чинний договір є обов'язковим для всіх його сторін і повинен виконуватися ними сумлінно.

Тому вищезазначені дії унеможливлюють досягнення мети Конвенції про транскордонне забруднення повітря на великі відстані та виконання її задач.

"Уряд України проводитиме подальші консультації із заінтересованими Договірними Сторонами для вивчення всіх варіантів притягнення до відповідальності країни-агресора з повним використанням чинних механізмів Віденської конвенції", - підсумувала свій виступ Ірина Ставчук.

Виступ України підтримали 27 країн, зокрема США, Велика Британія, Канада, ЄС, Норвегія, Грузія та Швейцарія. 

В матеріалі також зазначили, що представник Росії засудив політизацію зустрічі про виконання екологічної Конвенції ООН, проте на  початку його виступу дипломати всіх, крім трьох, країн покинули кімнату зустрічі.

Нагадаємо, Міндовкілля підготувало щорічний звіт про викиди забруднювальних речовин у повітря.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Росії відмовили в членстві в екологічному органі ООН.

Читайте також
В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна
В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна

Перевищення рекомендованих ВООЗ концентрацій PM2,5 виявили у 92,5% країн і регіонів

На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря
На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря

Це дозволить цілодобово слідкувати за якістю повітря

В Європі покращилася якість повітря, однак рівень забруднення досі небезпечний
В Європі покращилася якість повітря, однак рівень забруднення досі небезпечний

Щорічне скорочення викидів PM10 сягає 2,72%, PM2,5 – 2,45%, а діоксиду азоту – 1,72%