У Вінниці почали випускати "водневе" газове обладнання shutterstock

У Вінниці почали випускати "водневе" газове обладнання

Іван Шевчук

В Україні виробляють обладнання, здатне працювати з газоводневою сумішшю (H2 ready), для поточних потреб зовнішнього ринку та під перспективу вітчизняного виробництва водню

"Регіональна газова компанія" (РГК) відкрила у Вінниці сучасний завод із виробництва обладнання, здатного працювати з газоводневою сумішшю (H2 ready).

Про це повідомляє ресурс Delo.ua.

Потужність нового заводу – 1200 шафних газорегулюючих пунктів та 8000 мембранних вузлів обліку газу (лічильників) на рік. Раніше випуск такої продукції освоїли на заводах РГК у Львові та Дніпрі. Крім того, завод у Львові виготовляє розумні модеми та сигналізатори газу. Підприємство у Дніпрі окремо спеціалізується на системах телеметрії та станціях катодного захисту.

Водень дуже леткий, тому вимоги до умов його зберігання та транспортування дуже високі. Вінницький завод, як і заводи у Львові та Дніпрі, здатний виробляти обладнання, готове до роботи із сумішшю водню та метану в пропорції 20% на 80%. Воно вже пройшло повний цикл водневих випробувань на п'ятьох полігонах компанії під наглядом світових аудиторів із Bureau Veritas. Це дозволяє вже зараз готуватися до його експорту до Європи.


Завод H2 ready газового обладнання у Вінниці – фото Delo.ua

Швидше за все, західний ринок таки буде основним для обладнання H2 ready. Нині в Україні не виробляють паливний водень, у всякому разі – у промислових масштабах. Вінницький завод від початку орієнтований саме на зовнішні ринки. Як тільки підприємство вийде на проектну потужність, компанія готуватиметься до експорту продукції до країн Європи та Азії. Директор зі стратегії та керівник водневого проекту РГК Станіслав Казда зазначив:

"Зараз є попит на таку продукцію в Європі, і з кожним роком потреба у Н2ready техніці зростає. Водень та інші синтетичні гази разом із природним газом стають базовим енергоносієм перехідного періоду до повної імплементації Green Deal до 2050 року".

У контексті вітчизняної енергетики виробництво H2 ready обладнання важливе, оскільки до моменту запуску потужностей з виробництва паливного водню Україна вже матиме власну техніку для його подальшого використання. Європейський зелений курс, який підтримала і Україна, передбачає використання водню як одного з основних видів палива на період зеленого переходу. Тому можна розраховувати, що в найближчому майбутньому водень почне працювати і в нашій країні.

У подальших планах РГК – освоїти ще й виробництво фітингів, кранів та поліетиленових труб, придатних для подачі газоводневої суміші.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що у грудні 2021-го в Україні презентували Водневу стратегію.

Читайте також
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня