В Україні зосереджені на екоконтролі, а реальні екологічні проблеми замовчуються, — експертка Shutterstock

В Україні зосереджені на екоконтролі, а реальні екологічні проблеми замовчуються, — експертка

Зоряна Бердник

За словами Циганок, найбільший тиск і контроль здійснюють на великі промислові підприємства

Україна зосереджена на контролі підприємств на предмет дотримання екологічного законодавства замість того, щоб впровадити реальні стимули та джерела фінансування модернізації бізнесу, як заведено в Європі.

Таку думку висловила президентка Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок у коментарі УНІАН.

"Важливо, щоб було створено стимули для тих підприємств, які справді займаються модернізацією виробництва. Щоб підприємству було вигідніше ставати екологічним. До речі, це європейська практика, і вони заохочують бізнес. Українська держава зосереджена на контролі, покаранні, але водночас ми говоримо про виконання "Європейської зеленої угоди". Поки що тут ми бачимо великі ризики", — сказала екологиня.

За словами Циганок, найбільший тиск і контроль здійснюють на великі промислові підприємства, які й так проводять екологічну модернізацію, оскільки вони перебувають у всіх на виду і є відкритими для комунікацій.

"Традиційно найбільша увага з боку контролювальних органів і з боку громадськості до тих підприємств, які найбільш відкриті в публічному просторі та насправді говорять про екологізацію. Ті підприємства, які працюють у тіні, часто не менше забруднюють навколишнє середовище, але єдине законодавче поле на них не поширюється", — зазначила експертка.

За спостереженнями екологині, нині в Україні багато розмов навколо реформи державного екологічного контролю. Але, перш ніж надати контролювальним органам широкі можливості для перевірок бізнесу, потрібно також передбачити джерела фінансування модернізації підприємств і впровадити стимули для екологізації виробництва.

"Ми не враховуємо того, що всі заходи з екологізації вимагають дуже значного фінансування, і ми бачимо, що бюджет реалізації таких програм не закладено, а законодавство водночас пропонує дати контролювальним органам необмежені можливості контролю. Водночас для підприємств у законі не закладено стимули проводити модернізацію. Це призведе до того, що підприємства просто будуть відбиватися від інспекторів і наша країна знову зануриться в корупційні скандали", — вважає Циганок.

На її думку, в Україні нині спостерігається перекіс: кількість перевірок великих підприємств щораз зростає, тоді як реальні проблеми в екології замовчуються.

"Сьогодні питання реальних екологічних поліпшень дуже важливе. Тому що звідусіль, це як мантра звучить, що ми готуємося виконувати "Європейську зелену угоду", але водночас пропонується дуже багато законодавчих ініціатив, які ризикують залишитися тільки на папері. Тому що розробники таких проєктів погано оцінюють реалістичність цих пропозицій. Ми занадто багато залипаємо в декларативних обіцянках і популізмі", — додала Циганок.

Насамкінець експертка наголосила, що очолювана нею Асоціація намагається переконати чиновників у тому, що сліпе виконання, без реальної оцінки, екологічних вимог, зокрема вимог "Європейської зеленої угоди", призведе до закриття підприємств і, як наслідок, погіршення економіки країни загалом.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що президентка громадської організації "Жива планета" Світлана Берзіна заявила, що для розв'язання екологічних проблем держава повинна співпрацювати з бізнесом.

Читайте також
Японський супутник зробив фото космічного сміття
Японський супутник зробив фото космічного сміття

Це не перше зображення космічного сміття зблизька, яке коли-небудь бачили

Український бізнес пропонує заходи для порятунку економіки після запровадження СВАМ
Український бізнес пропонує заходи для порятунку економіки після запровадження СВАМ

Вітчизняні виробники шукають вихід: стратегії адаптації до вимог кліматичної політики ЄС

CBAM: нові масові проблеми у ланцюжках доданої вартості європейських імпортерів
CBAM: нові масові проблеми у ланцюжках доданої вартості європейських імпортерів

Компанії надавали інформацію щодо вуглецевого сліду, але їхня методика розрахунку не відповідала прописаній у СВАМ-сертифікатах

Українцям розповіли про цікаві речі, які можна виготовити зі сміття
Українцям розповіли про цікаві речі, які можна виготовити зі сміття

Від соломи до велосипедних запчастин — будь-які відходи можна використати повторно