В Україні знищено 70% річкової риби shutterstock

В Україні знищено 70% річкової риби

Катерина Бєлоусова

Завдяки селекції по всій країні наразі вирощують 10 тисяч тонн форелі 

В Україні загрозливими темпами зменшується чисельність популяції річкової риби внаслідок природних чинників та діяльності людини – за останні 9 років знизилася на 70%.

Щоб уникнути переходу на імпорт до 2024 року держава має підтримувати програми селекції й відтворення риби, повідомляє Національна академія аграрних наук України (НААНУ).

Про це заявив директор Інституту рибного господарства НААН Ігор Грициняк.

Він розповів, що завдяки виділенню урядом коштів на технічне переозброєння і переорієнтацію лабораторій у 2008–2009 році, при Інституті рибного господарства НААН України були створені три нові лабораторії, а саме біотехнологій, вірусології і бактеріології, генетики і цитогенетики. 

Селекційна робота дозволила вирощувати осетрових на Одещині й у Чернівцях для виробництва червоного та чорного кавʼяру.

"Нашим науковцям вдалося досягти кращого розщеплення ферментів – завдяки цьому, осетрові менше хворіють і краще ростуть. Збільшилась популяція форелі. 16 років тому по всій Україні вирощували 4 тонни, сьогодні – 10 тисяч тонн. Ми вже вирощуємо 6-8 тонн, а у перспективі – 10 тонн власної червоної ікри. Близько 5 тонн чорної ікри. Уся ця продукція реалізується всередині країни", – розповідає директор установи Ігор Грициняк.

Наразі Україна  імпортує переважно морську рибу через скорочення власного вилову. Адже в Азовському морі  фактично залишився лише бичок, бо решту видів було винищено через безвідповідальне, хижацьке ставлення, а Чорноморську зону зайняла РФ.

Грициняк зауважив, що потреби імпортувати ставкову рибу в Україну немає і власної популяції повністю вистачає. Окрім того цю галузь можна збільшити та експортувати рибу.

"Але інші країни захищають інтереси власних виробників. В Україні ж регуляторна роль держави знівельована. У США Мінагро за своїм значенням майже дорівнює Пентагону. А в Україні відповідне міністерство просто ліквідували. І це – при тому, що 75% доходів державного бюджету формує саме аграрна галузь", – наголосив науковець.

Експерт підкреслив, що сьогодні рибна галузь унікальна підгалузь тваринництва, яка не імпортує генний матеріал. 

У складі Інституту діє єдиний селекційно-племінний центр в Україні. І наразі цей живий генетичний банк функціонує фактично без допомоги держави і галузь потребує державного захисту і підтримки програми селекції. 

"Слід враховувати, що за 6-8 років продуктивність гнізда падає. Тому селекційна програма в державі має бути безперервна. Якщо ми її перервемо бодай на рік, нашу рибну галузь відкине на 7-8 років назад", – пояснює Грициняк.

Нагадаємо, у річку Дніпро випустять 2 мільйони мальків коропа та товстолоба.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні штрафи за незаконну риболовлю зросли в десятки разів.

Теги: ,
Читайте також
На Вінниччині почали розслідування масової загибелі осетрів на аквафермі
На Вінниччині почали розслідування масової загибелі осетрів на аквафермі

В МХП назвали звинувачення щодо причетності “Вінницької птахофабрики” до загибелі риби безпідставними

Рибний світ Чорного моря опинився під новою загрозою
Рибний світ Чорного моря опинився під новою загрозою

Чужорідний вид добре адаптувався до умов Чорного моря

Екоінспектори встановили причину мору у заповідному лимані на Одещині
Екоінспектори встановили причину мору у заповідному лимані на Одещині

На ділянці де стався мор вміст розчинного кисню був нижче норми у 1,3 рази