В Україні зменшилась державна підтримка в галузі декарбонізації, – експерт shutterstock

В Україні зменшилась державна підтримка в галузі декарбонізації, – експерт

Людмила Гончаренко

Актуальною задачею для України є спрямування коштів цільового фонду на декарбонізацію та заходи з охорони навколишнього середовища

Аналітичний центр DiXi Group взяв участь у круглому столі “Шляхи реалізації вимог Оновленого національно визначеного внеску України до Паризької угоди”, про що повідомляється на сайті організації.

За оцінкою, здійсненою DiXi Group у рамках Energy Policy Tracker, з початку пандемії в Україні державна підтримка в галузі декарбонізації, енергоефективності та екологічних заходів зменшилась, а підтримка викопних видів палива – навпаки, зросла.

"Таку тенденцію, яка протирічить загальносвітовій практиці, треба "переламати", – сказав у своєму виступі під час круглого столу директор з аналітичних досліджень DiXi Group Роман Ніцович. – У світі після пандемії COVID-19 зростає підтримка "чистих" джерел енергії, а сучасні тенденції в політиці щодо ВДЕ свідчать про перехід на конкурентні механізми. Данія, Польща, Сербія – досвід цих країн показує, як розгортається підтримка ВДЕ на основі моделі feed-in premium (контракти на різницю) та аукціонів. В Україні, зокрема, окрім вирішення поточних проблем боргу за "зеленим" тарифом, слід готувати довгострокові рішеннями, у т.ч. розгляд відповідного законодавства – щоб провести перші аукціони з розподілу квот та змінити схему підтримки ВДЕ (законопроєкт Міненерго щодо запровадження Feed-in-Premium)".

Під час заходу представники DiXi Group представили звіт за третій квартал 2021 року, у якому є приклади кращих світових практик з декарбонізації, і також вказані прогалини в українських політиках у порівнянні з порядком денним Європейського зеленого курсу та іншими політиками країн світу. Основний наголос робиться на заходах, які запровадили у різних країнах у відповідь на наслідки та виклики, що пов’язані з пандемією COVID-19. Документ включає і рекомендації щодо застосування таких практик в Україні.

Зазначається, що пріоритетними темами цього випуску стали: розвиток ВДЕ (сектор генерації електроенергії), декарбонізація транспорту (мікромобільність), фінансування "зеленого" відновлення ("зелені" облігації), а також питання гендерної рівності у секторі енергетики.

"У кожному з квартальних оглядів ми звертаємо увагу на фінансування "зеленого" відновлення, – відмітив Ніцович. – Задля подолання наслідків пандемії уряди почали розробляти пакети фінансування або стратегії відновлення, і більшість спрямовані саме на "озеленення" економіки. Для України актуальною задачею є створення цільового фонду для акумулювання коштів, щоб спрямувати їх на декарбонізацію та заходи з охорони навколишнього середовища. Проте, досвід розвинених країн свідчить – фонд є лише одним з рішень".

Експерт наголосив на тому, що в Україні слід розробити стратегію зеленого фінансування, в якій передбачити джерела й інструменти фінансування для особливо енергоємних галузей економіки – з можливістю залучення коштів як із державного, так і приватного секторів (комбіноване фінансування)”.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що бізнес та громадськість закликали владу до екологічних реформ, а українські аграрії долучилися до програми з декарбонізації.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС