Українські аграрії долучилися до програми з декарбонізації agroportal.ua

Українські аграрії долучилися до програми з декарбонізації

Олена Яценьо

Запуск програми в Європі та Україні є частиною глобальної вуглецевої ініціативи компанії "Байєр"

Компанія "Байєр" оголосила 9 вересня про запуск в Україні своєї глобальної вуглецевої ініціативи, головною метою якої є декарбонізація ключових елементів продовольчої системи з акцентом на діяльність сільськогосподарських виробників.

Про це повідомили в пресслужбі компанії.

"Програма об'єднує агровиробників та інших учасників ланцюга продовольчої системи задля зменшення викидів вуглецю, сприяючи так досягненню цілей "Європейського зеленого курсу". Нова європейська вуглецева ініціатива визнає ключову роль агровиробників та їхніх земель для створення стійкого позитивного впливу на навколишнє середовище, а також створення міцної та стійкої продовольчої системи", — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що програма є невіддільною частиною зобов’язань "Байєр" щодо сталого розвитку, спеціально спрямованих на зменшення викидів парникових газів на 30% до 2030 року.

Пілотний проєкт програми передбачає кілька етапів. На першому етапі визначається поточний вміст вуглецю в ґрунті на полях господарств-учасників як точка відліку. Наступний етап передбачає імплементацію сільськогосподарських кліматично розумних практик із постійним їх удосконаленням і доповненням. На останньому етапі основне завдання полягає в розробленні й налаштуванні точного та надійного цифрового інструменту моніторингу, звітності та перевірки.

Очікується, що це нове цифрове рішення розроблять упродовж найближчих трьох років, а його впровадження відбудеться в межах провідної платформи для точного землеробства Climate FieldViewTM.

"Наша вуглецева ініціатива активно сприяє розвитку вуглецевого землеробства в Європі шляхом співпраці з аграріями в ролі первинних виробників і залучення партнерів із ланцюга продовольчої системи. Ця співпраця допоможе декарбонізувати європейську продовольчу систему так, щоб це було вигідно фермерам, навколишньому середовищу та споживачам", — зазначив Ліонель Александр, керівник із розвитку вуглецевого напряму в регіоні Європа, Близький Схід та Африка аграрного підрозділу "Байєр".

Додамо, що проєкт європейської вуглецевої ініціативи "Байєр" розпочався за участі 27 сільськогосподарських підприємств на площі близько 500 га, що розташовані у Франції, Іспанії, Бельгії, Данії, Німеччині, а також в Україні та Великобританії. В Україні учасниками проєкту стали три інноваційних господарства.

Важливим елементом європейської вуглецевої ініціативи "Байєр" є практика взаємодії: аграрії, спеціалісти "Байєр" та учасники ланцюга продовольчої системи працюватимуть разом у віртуальній лабораторії вуглецевого землеробства, де вони можуть спільно проводити досліди та отримувати нові знання. Нині тривають обговорення щодо участі в проєкті ключових переробних підприємств і компаній із роздрібної торгівлі, і до кінця року, як очікується, вони приєднаються до вуглецевої ініціативи.

За словами Юрія Романька, керівника департаменту агрономічних рішень аграрного підрозділу "Байєр" в Україні, основна ідея вуглецевої ініціативи — створити додаткову цінність для агровиробників, які застосовують кліматично розумні практики ведення сільського господарства, такі як використання покривних культур, зменшення обробітку ґрунту, сівозміни та точне внесення азотних добрив. Ця діяльність допомагає утримувати вуглець у ґрунті, водночас поліпшуючи його стан, стійкість і продуктивність, а також обмежує викиди в атмосферу.

"Також впровадження кліматично розумних практик допоможе українським агровиробникам завчасно підготуватися до вимог "Європейського зеленого курсу" та поліпшити доступ до європейських ринків", — додав Романько.

Зі свого боку, Вольдемар Мостовенко, начальник відділу досліджень і розвитку ТОВ "Сервісагротех", зазначив, що господарство долучилося до вуглецевої ініціативи "Байєр", тому що хоче навчитися обробляти землю більш сталим та екологічно чистим способом.

Компанія сподівається здобути знання, які допоможуть бути більш конкурентоспроможними та мати більшу прибутковість, одночасно застосовуючи більш сталі методи.

Додамо, що запуск програми в Європі та Україні є частиною глобальної вуглецевої ініціативи компанії, яка стартувала в США та Бразилії в липні 2020 року.

Раніше ЕкоПолітика писала, що аграрії сформували спільну позицію щодо кліматичної політики України.

Читайте також
Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху
Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху

Використання органічного сорбенту може збільшити врожайність на 10-30%

Під Вінницею побудують енергоефективну екоферму
Під Вінницею побудують енергоефективну екоферму

Завдяки екофермі зʼявиться 50 нових робочих місць

На Волині ферма розширить виробництво добрив зі сміття за гроші ЄС
На Волині ферма розширить виробництво добрив зі сміття за гроші ЄС

Виробництво масштабують протягом 2024 року

Агрохолдинг "Астарта" планує зменшити викиди парникових газів на 44% до 2030 року
Агрохолдинг "Астарта" планує зменшити викиди парникових газів на 44% до 2030 року

Компанія планує підвищити енергоефективність виробництва та використання альтернативної енергії